Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Η υποχρηματοδότηση δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα

Αναστολή έναρξης του εαρινού εξαμήνου αποφάσισε η Σύγκλητος του Ιδρύματος αν μέχρι τις 14/2 δε δοθούν λύσεις

Την πολιτική της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης συνεχίζει και εντείνει η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω της υποχρηματοδότησης.

Αυτό αποδεικνύει η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η έναρξη του εαρινού εξαμήνου, λόγω της απόφασης του υπουργείου Παιδείας να περικόψει τα κονδύλια για τους συμβασιούχους διδάσκοντες με αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσληψης άνω των 60 συμβασιούχων διδασκόντων και την απάλειψη μεγάλου αριθμού μαθημάτων από τα προγράμματα σπουδών.

Την απόφαση αυτή έλαβαν τα μέλη της Συγκλήτου σε πρόσφατη συνεδρίασή τους, τονίζοντας ότι θα ισχύσει σε περίπτωση που η κυβέρνηση έως τις 14 του Φλεβάρη δε δώσει λύσεις.

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση ισχύει μόνο για τη διδασκαλία μαθημάτων αφού στη διάρκεια των κινητοποιήσεων όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες θα γίνονται κανονικά.

Οριστικές αποφάσεις για το τι ακριβώς θα γίνει - σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστα Λάβδα - θα ληφθούν στην έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου την επόμενη Πέμπτη.

Η απόφαση της Συγκλήτου αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Το άμεσο πρόβλημα εστιάζεται στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για περικοπές των κονδυλίων για τους συμβασιούχους διδάσκοντες. Οπως προκύπτει από την κατανομή των θέσεων των συμβασιούχων διδασκόντων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης χάνει για το εαρινό εξάμηνο 48 περίπου πιστώσεις. Οι περικοπές αυτές μεταφράζονται στην απομάκρυνση ή την αδυναμία πρόσληψης περισσότερων από 60 συμβασιούχων διδασκόντων και στην απάλειψη μεγάλου αριθμού μαθημάτων από τα προγράμματα σπουδών.

Είναι προφανές ότι η περικοπή των πιστώσεων είναι δραματική και πρωτοφανής σε σχέση με προηγούμενα έτη. Τούτο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται: α) Στη λήξη της χρηματοδότησης των νέων Τμημάτων από τα προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ (και την ουσιαστική άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει το κόστος της λειτουργίας τους, ως προς το σκέλος των αναγκών τους για διδακτικό προσωπικό) και β) στην περαιτέρω μείωση κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά των θέσεων συμβασιούχων διδασκόντων, χωρίς την αντίστοιχη αύξηση σε οργανικές θέσεις των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ)».

Και συνεχίζει: «Στη βάση αυτών των δεδομένων, τα επιμέρους Τμήματα καλούνται να αναθεωρήσουν τις αρχικές τους εκτιμήσεις για τις ανάγκες τους σε διδακτικό προσωπικό, και στην ουσία να προχωρήσουν σε απολύσεις συμβασιούχων διδασκόντων. Τα Τμήματα υποχρεώνονται να λειτουργήσουν με μειωμένο διδακτικό προσωπικό σε σχέση με την περσινή χρονιά, κάτι που θέτει ουσιαστικά σε κίνδυνο την απρόσκοπτη εκτέλεση των προγραμμάτων σπουδών. Μ' άλλα λόγια, τα Τμήματα και οι Γενικές τους Συνελεύσεις καλούνται να νομιμοποιήσουν τις επιλογές της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, οι οποίες υποσκάπτουν τη λειτουργία των Τμημάτων, τα περισσότερα από τα οποία λειτουργούν ήδη σε οριακές συνθήκες.

Οι περικοπές αυτές φαίνονται να είναι άλλη μία έκφανση της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και που οδηγεί στην απαξίωση και υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, πλήττοντας καίρια τον δημόσιο χαρακτήρα του. Από τη μία πλευρά η διεύρυνση του Πανεπιστημίου μέσω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων, της ίδρυσης νέων τμημάτων και της έκρηξης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, χωρίς την αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών, και από την άλλη η διαρκής υποχρηματοδότηση, που εκφράζεται, μεταξύ άλλων, και με τις νέες περικοπές, έχουν οδηγήσει τα ελληνικά Πανεπιστήμια σε αδιέξοδο».

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» καλεί όλα τα ΔΣ προτείνοντας παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο στις 10 του Φλεβάρη καθώς και ανάλογες κινητοποιήσεις σε κάθε σχολή, σε κάθε τμήμα στις 14 του Φλεβάρη, μέρα έναρξης του εαρινού εξαμήνου. Καλεί τους φοιτητές σε συντονισμένο αγώνα με την εκπαιδευτική κοινότητα και το λαϊκό κίνημα να απαιτήσουν την κάλυψη όλων των θέσεων με μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για μια πραγματικά ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Για το θέμα αυτό σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Μανώλης Συντυχάκης, υπεύθυνος ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ για την Παιδεία, σημείωσε: «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ευλογίες της ΕΕ και του κατ' επίφαση διαλόγου που πραγματοποιείται αυτόν τον καιρό, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, επιχειρεί τη βίαιη προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις σημερινές ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς.

Παράλληλα, εξαναγκάζει τα ιδρύματα να αναζητήσουν πόρους και πηγές από το ιδιωτικό κεφάλαιο που ως συνέπεια θα έχει και το ριζικό αναπροσανατολισμό των σπουδών. Συντασσόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων για την άμεση χορήγηση των αναγκαίων πιστώσεων για τους συμβασιούχους. Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια, να μην επιτρέψουν την ολοσχερή ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων μέσω του οικονομικού εναγκαλισμού τους και να διεκδικήσουν δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση για όλους τους νέους χωρίς διακρίσεις, που να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ