Κυριακή 6 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της αναμόρφωσης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η «αναμόρφωση», λοιπόν, είναι μια απλή συνταγή: Καταργείται η Κοινωνική Ασφάλιση!

Χωρίς περιστροφές, ο Πρόεδρος Μπους προειδοποίησε τους Αμερικανούς εργαζόμενους ότι θα πρέπει να πάψουν να υπολογίζουν σε συνταξιοδότηση από τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάλεσε τους Αμερικανούς κάτω των 55 ετών να στραφούν στις ιδιωτικές αποταμιεύσεις, γιατί το ισχύον σύστημα οδηγήθηκε σε χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τον Μπους, επειδή η λύση δεν είναι η αύξηση των φόρων για «να μη θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομική δύναμη της χώρας», ο καλύτερος τρόπος «για να διασφαλιστούν οι συντάξεις για τις επόμενες γενιές είναι η ατομική αποταμίευση».

Πρόκειται για μια νέα σελίδα στην επίθεση του κεφαλαίου κατά των εργαζόμενων, αφού οδηγεί στην κατάργηση ενός θεμελιώδους δικαιώματος, του δικαιώματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Αν λάβουμε υπόψη το θαυμασμό των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το αμερικανικό μοντέλο «κοινωνικής προστασίας», τότε θα πρέπει να περιμένουμε τη «μετάφραση» της πολιτικής Μπους στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Αν βεβαίως η πολιτική Μπους εφαρμοστεί στις ΗΠΑ θα συνιστά μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές. Με την εφαρμογή της, η «απασχολησιμότητα» βρίσκει το απόλυτο περιεχόμενό της, αφού ο εργαζόμενος δε θα υπόκειται μόνος στις σύγχρονες «δουλοκτητικές» σχέσεις εργασίας, αλλά θα επωμίζεται εξ ολοκλήρου το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής του, αλλά και της συνταξιοδότησής του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ