Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η ζωή του... Λούντβιχ

Από την ταινία «Λούντβιχ» του Λ. Βισκόντι
Από την ταινία «Λούντβιχ» του Λ. Βισκόντι
Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Λουκίνο Βισκόντι υπογράφει την αξιόλογη ιταλο - γαλλο- γερμανική ταινία «Λούντβιχ» που θα προβληθεί απόψε απ' το κανάλι «Βουλή - Τηλεόραση», στις 22.30. Η ταινία μας μεταφέρει στα 1864, τότε που ο 18χρονος Λούντβιχ στέφεται βασιλιάς της Βαυαρίας. Ο ίδιος δείχνει την αδιαφορία του σε ό,τι αφορά την πολιτική αλλά και τη διοίκηση του κράτους, ενώ συγχρόνως αρνείται να παντρευτεί. Αντί αυτού χτίζει πολυτελή παλάτια και συγχρόνως ενδίδει σε ομοφυλοφιλικά όργια.

Καταστρέφει τη νεότητά του, τη δύναμή του και το λογικό του μέσα στην αναζήτηση, που φτάνει ως την αυτοκτονία, της ηδονής και της ομορφιάς. Αναζήτηση που δε θα του χαρίσει παρά μόνο ψευδαισθήσεις. Την ψευδαίσθηση του έρωτα με την εξαδέλφη του, την ψευδαίσθηση της δημιουργίας με τον Ρίχαρντ Βάγκνερ, την ψευδαίσθηση της εξουσίας και η κατασκευή των εκπληκτικών ανακτόρων αποκρυσταλλώνει αυτή την τριπλή χίμαιρα μέσα στην πέτρα, τα χρυσάφια και τα βελούδα. Στο πρόσωπο του Λούντβιχ παρουσιάζεται ο έρωτας και ο θάνατος, η ομορφιά, η ομοφυλοφιλία, ο ίλιγγος και η πτώση. Ενα λυρικό έπος για το τέλος της βασιλείας των αριστοκρατών. Μαγική φωτογραφία, λυρισμός, θεσπέσια μουσική και εξαιρετικές ερμηνείες. Μπορεί η ταινία να διαρκεί τέσσερις ώρες αναμφίβολα όμως είναι υποβλητική και μεγαλειώδης.

Παίζουν: Χέλμουτ Μπέργκερ, Ρόμι Σνάιντερ, Σιλβάνα Μαγκάνο, Τρέβορ Χάουαρντ.

«Σχέση ζωής», σε σκηνοθεσία Πίτερ Γουίαρ.

Ο Πίτερ Γουίαρ, αναφέρεται σ' ένα αεροπορικό δυστύχημα από το οποίο επέζησαν ελάχιστοι. Μεταξύ αυτών ήταν και ο αρχιτέκτονας Μαξ Κλάιν, που μετά από αυτό το τραγικό συμβάν η ζωή του θ' αλλάξει ριζικά. Θα αισθάνεται ατρόμητος και προκαλεί συνεχώς την τύχη του, σε αντίθεση με την Κλάρα, μια νεαρή Πορτορικανή μητέρα που έχασε στο δυστύχημα το μικρό της παιδί και βασανίζεται από ενοχές για το θάνατό του. Ο σκηνοθέτης ρίχνει το βάρος στη σκιαγράφηση του χαρακτήρα του Κλάιν και στις συνέπειες που έχει το δυστύχημα στην προσωπικότητά του. Η ιστορία της ταινίας είναι βασισμένη σε μυθιστόρημα του Ραφαέλ Ιγκλέσιας. Πρωταγωνιστούν οι Τζεφ Μπρίτζες και Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Μαζί του συμπρωταγωνιστούν οι Ρόζι Περέζ και Τζον Τορτούρο (ΑΝΤΕΝΝΑ, 00.40).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ