Σάββατο 5 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Θεσσαλονίκη μου, μεγάλη φτωχομάνα

Σε ρεμπέτικα τραγούδια αφιερωμένα στη Θεσσαλονίκη θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Η εκπομπή αφιερώνεται, ιδιαιτέρως, στη μνήμη του Στέλιου Κεφάλα, ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες ρεμπέτες της Θεσσαλονίκης, που «έφυγε» την 1η Φλεβάρη 2005 σε ηλικία 85 ετών και η φωνή του οποίου ηχογραφήθηκε για μία και μοναδική φορά στο δίσκο «Η Θεσσαλονίκη στα ρεμπέτικα».

Η τσαχπινιά στα μάτια της και η θλίψη του Γεντί-Κουλέ στην καρδιά της «κεντήθηκαν» από το τέλι των μεγάλων λαϊκών δημιουργών.

Οταν η δικτατορία του Μεταξά αποφάσισε να προχωρήσει στην «εξυγίανση των ηθών», επιβάλλοντας λογοκρισία στο στίχο και τη μουσική του λαϊκού τραγουδιού και γκρεμίζοντας τα «στέκια» των ρεμπετών στου Καραϊσκάκη, στον Πειραιά, η μεγάλη «φτωχομάνα» του βορρά δέχτηκε εκείνους που κατέληξαν σε αυτήν. Είναι εδώ που θα συναντήσουν ένα άλλο πρόσωπο που θα τους εντυπωσιάσει: πληθυσμός με ποικίλη σύνθεση και πλούσια ενδοχώρα, προσφυγοπούλες με κοινωνική και, κατ' επέκταση, ερωτική ευθύτητα, αλλά και «μοδιστρούλες», γυναίκες δηλαδή με οικονομική αυτάρκεια και σχετική ανεξαρτησία. Εδώ το ρεμπέτικο θα συναντήσει πρόσφορο έδαφος για να υμνήσει αυτό που αποτελεί τη βασική του θεματογραφία: τον ανικανοποίητο έρωτα και τη φυγή.

Το ίδιο τέλι είναι που θα «κεντήσει» και τη βαριά και θλιμμένη σκιά του Γεντί-Κουλέ, αυτής της «κατ' εξοχήν» φυλακής. Η νύχτα κυριαρχεί σε όλα αυτά τα τραγούδια, η νύχτα της κοινωνικής αδικίας, η νύχτα σύμμαχος της απόδρασης, η νύχτα που μόνο στο δικό της μαύρο πέπλο μπορεί να λάμψει για μια στιγμή, φωτισμένο με κερί, το τραγούδι του κατάδικου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ