Παρέμβαση επιχειρεί να κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με χτεσινή ανακοίνωσή του, στον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται όλο αυτό το διάστημα στις τηλεοπτικές οθόνες μέσα από υποκλοπές και κρυφές κάμερες, τα εκκλησιαστικά «σκάνδαλα», αλλά και γεγονότα που αφορούν το χώρο της δικαιοσύνης. Το ΕΣΡ μιλά για «ηδονοβλεπτική λαγνεία» και για «σαρκοβόρο τρόπο».
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του, η οποία θ' αποσταλεί προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, επισημαίνει ότι: «Το ΕΣΡ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, παρακολουθεί τα κοινωνικά φαινόμενα που έρχονται στην επιφάνεια από τα ΜΜΕ, αλλά και το σαρκοβόρο τρόπο με τον οποίο προβάλλονται πλέον τα γεγονότα από αυτά, με συνέπεια η είδηση να μετατρέπεται σε θέαμα και το θέαμα σε ηδονοβλεπτική λαγνεία. Η ενημέρωση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη και χρέος της δημοσιογραφίας είναι να τον ενημερώνει. Η μετάπτωση όμως από τη δημοσιογραφία στην παραδημοσιογραφία συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό. Ακόμη και όταν νοσούν οι θεσμοί, η εξυγίανσή τους πρέπει να συντελείται με νόμιμους κανόνες και αρχές. Το ΕΣΡ ήδη έχει επιληφθεί και αφενός μεν έχει εκδώσει σχετικές κυρωτικές αποφάσεις αφετέρου δε, έχει αρχίσει η διαδικασία ελέγχου των πρόσφατων τηλεοπτικών εκπομπών».
Το ΕΣΡ, όπως είπε χτες το μέλος του Ροδόλφος Μορώνης, για τον τρόπο που γίνονται οι «αποκαλύψεις» από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, έκανε έκτακτη συνεδρίαση την 1η Φλεβάρη 2005 με σκοπό να εξετάσει το πώς μπορεί να παρέμβει στον τρόπο που προβάλλονται οι αποκαλύψεις των «σκανδάλων» και εάν ο τρόπος αυτός είναι σύννομος ή όχι. Ως γνωστό ο κώδικας δεοντολογίας απαγορεύει τη χρήση κρυφής κάμερας, τίθεται όμως ανοιχτό και το θέμα εξαίρεσης εφόσον αφορά το δημόσιο συμφέρον. Ο Ροδόλφος Μορώνης τόνισε ότι «είναι χρέος της δημοσιογραφίας να έρχονται στην επιφάνεια» θέματα που έχουν σχέση με το δημόσιο βίο. Μίλησε όμως και για περιπτώσεις διασυρμού της προσωπικότητας, κάτι που το ΕΣΡ δεν μπορεί ν' αποτρέψει. Το ΕΣΡ, όπως είπε, μπορεί να κάνει την επισήμανση με την ελπίδα ότι «κάποιοι θα σκεφθούν ωριμότερα». Σε σχέση με τις υποκλοπές, ανέφερε ότι είναι θέμα της δικαιοσύνης.
Ανοιχτό εντούτοις παραμένει το θέμα κατά πόσο οι κρυφές κάμερες εξυπηρετούν, για τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις, το «δημόσιο συμφέρον». Το ΕΣΡ, σημείωσε ο Ροδόλφος Μορώνης, θα μελετήσει τις κασέτες και θα κρίνει εάν και κατά πόσο είναι δημόσιο συμφέρον.
Το ΕΣΡ χτες επέβαλε και πρόστιμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς για παραβιάσεις. Πρόστιμο 50.000 ευρώ επέβαλε ομόφωνα στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER για χρησιμοποίηση κρυφής κάμερας στην εκπομπή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Για έλλειψη της κατάλληλης σήμανσης επέβαλε ομόφωνα 50.000 ευρώ στο EXTRA για την εκπομπή «Δεν ήξερες δε ρώταγες» που μεταδόθηκε σε ώρα που βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση. Οσο για τη σατιρική εκπομπή του Θύμιου Καλαμούκη «Ελληνοφρένια», το ΕΣΡ έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος έναρξης κυρωτικής διαδικασίας.
Χτες επίσης το ΕΣΡ χορήγησε πιστοποιητικό διαφάνειας στην εταιρία «ΕΡΓΟΤΕΚ ΑΕ» για έργο της ΕΥΔΑΠ και συγκεκριμένα για κατασκευή κέντρου αποθήκης στο Μενίδι. Το πιστοποιητικό ήταν για πρόσθετο έργο ύψους 33.000 ευρώ ενώ το συνολικό έργο που ξεκίνησε στις 6.5.2003 ήταν 1.281.000 ευρώ. Το 98% της εταιρίας το κατέχει η «Κτηστώρ» της οποίας μέτοχοι είναι η «Θεμελιοδομή» με 50%, καθώς και ο κ. Φακίδης με 42% και ο κ. Αποστολίδης με 7,4%. Το επίμαχο σημείο φυσικά του πιστοποιητικού ήταν η «Θεμελιοδομή». Οπως είπε ο Ροδόλφος Μορώνης, στην εν λόγω εταιρία ως μέτοχοι παρουσιάζονται πέντε φυσικά πρόσωπα οι Ν. Οικονόμου, Κ. Πατραμάνης, Ελένη και Θεοδώρα Ταμπακούλη και ο Γ. Μεγκλής. Το 12% της «Θεμελιοδομής» ανήκει στην εταιρία «Στέγη ΑΕ», μια εταιρία που τα φυσικά της πρόσωπα το ΕΣΡ τ' αναζητούσε στην Κύπρο. Με την αναζήτηση, ως μέτοχοι της «Στέγης» εμφανίζονται η Μ. Στυλιανού και η Μ. Πετρίδου. Το πιστοποιητικό χορηγήθηκε με 5 ψήφους υπέρ και μία λευκή, του μέλους του ΕΣΡ Γιάννη Παπακώστα. Από τη χτεσινή συνεδρίαση απουσίαζε η Εύη Δεμίρη.