Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Θέμα ημερών οι ανατιμήσεις

Στην κατεύθυνση των αξιώσεων των φαρμακοβιομηχάνων, κινείται η κυβέρνηση της ΝΔ

Θέμα ημερών είναι πλέον η ολοκλήρωση του νέου νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες o υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, η κυβέρνηση, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών της με το κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης φαρμάκου, θα δώσει στη δημοσιότητα το επόμενο δεκαπενθήμερο το νέο θεσμικό πλαίσιο. Με τον τρόπο αυτό, στην ουσία, ολοκληρώνεται και η «τακτοποίηση» μιας «εκκρεμότητας» - της αλλαγής του τρόπου τιμολόγησης - που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση από την προηγούμενη, που είχε ανοίξει λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Ας σημειωθεί ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ προεκλογικά είχαν δεσμευτεί απέναντι στους φαρμακοβιομήχανους για ένα σύστημα, που - στο όνομα της «ενίσχυσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας» - θα επιφέρει μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά ανατιμήσεων σε ένα μεγάλο αριθμό φαρμάκων.

Χτες ο Δ. Σιούφας έκανε λόγο για «υγιές, τίμιο και εκλογικευμένο σύστημα», που στόχο θα έχει τη «στήριξη», από τη μια, της «ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας» και, από την άλλη, των Ταμείων και των νοσοκομείων. Είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για μια αποπροσανατολιστική δήλωση του υπουργού, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά για τις κυβερνητικές στοχεύσεις. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι «στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας» (έτσι όπως ομονοούν κυβέρνηση και βιομήχανοι) και στήριξη των Ταμείων και των νοσοκομείων (όσον αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη) είναι δυο πράγματα που δε χωρούν σε μια πολιτική. Ο υπουργός διέψευσε το σενάριο που ισοδυναμεί με αξίωση των φαρμακοβιομηχάνων για εφάπαξ ανατίμηση σε όλα τα σκευάσματα που πωλούνται μέχρι τρία ευρώ.

Και ενώ η σεναριολογία για το τι θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος «δίνει και παίρνει», για τους συνταξιούχους, τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη το φάρμακο, είναι δευτερεύον με ποιο τρόπο τελικά θα πετύχει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του φαρμακοβιομηχανικού κεφαλαίου. Το βέβαιο είναι, παρά και τη χτεσινή προσπάθεια του υπουργού Ανάπτυξης να θολώσει τα νερά για τις κυβερνητικές στοχεύσεις, ότι ο λαός θα βρεθεί μπροστά σε ακόμα ακριβότερη φαρμακευτική περίθαλψη. Στο βαθμό που όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το φάρμακο όχι σαν κοινωνικό αγαθό, αλλά ως εμπορεύσιμο είδος, παραδίνοντας τον κοινωνικό του χαρακτήρα βορά στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών και του «ανταγωνισμού», οι εργαζόμενοι κάθε τόσο θα βρίσκονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μπροστά σε νέες ανατιμήσεις.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, βασίζεται για τις όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προεξοφλεί τις ανατιμήσεις. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το ΣτΕ με τη συγκεκριμένη απόφαση έκρινε αντισυνταγματικό το σημερινό τρόπο κοστολόγησης. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο τρόπος αυτός αντίκειται στους κανόνες του «ανταγωνισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ