Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
«Κλείνει» πτωτικά το 2004

Πτώση 6,8% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα το εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2004, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003. Η πτωτική τάση που σημειώθηκε τους περισσότερους μήνες του προηγούμενου έτους, δείχνει να τερματίζεται. Η αξιόλογη άνοδος κατά 13,4% που σημειώθηκε το Νοέμβρη του 2004 (ως προς το Νοέμβρη του 2003), ίσως να σηματοδοτεί τη νέα ανάκαμψη στον κλάδο της οικοδομής. Τα στοιχεία για την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας το μήνα Νοέμβρη, φαίνεται να διαψεύδουν όσους υποστήριζαν ότι η οικοδομή, αρχής γενομένης από το 2004, εισέρχεται σε περίοδο κάμψης.

Γεγονός είναι ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα συνεχίζουν να εμφανίζουν υψηλές αποδόσεις, σε σχέση με εναλλακτικές τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα, μετοχές κλπ. Από την άλλη οι τιμές των ακινήτων, ειδικά στις λεγόμενες «καλές» περιοχές των βορείων και νοτιών προαστίων της Αθήνας, παραμένουν «καρφωμένες» σε υψηλά επίπεδα, διαψεύδοντας απόψεις οι οποίες προέβλεπαν αποκλιμάκωσή τους...

Η υψηλή ζήτηση σε ακίνητα, σε μια περίοδο επιδείνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, συνεχίζει να στηρίζεται και να τροφοδοτείται από τον τραπεζικό δανεισμό και στα σχετικά χαμηλά επιτόκια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα στεγαστικά δάνεια το 2004 αυξήθηκαν με ρυθμό 25% σε σχέση με το 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ