Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν οι ηθοποιοί

Σε μια τελευταία κίνηση καλής θέλησης με στόχο να δώσουν την ευκαιρία στο ΔΣ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας να βγάλει το θέατρο από το αδιέξοδο στο οποίο το έχει οδηγήσει, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αποφάσισε αναστολή των κινητοποιήσεων για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη. Σε περίπτωση που το ΔΣ του ΚΘΒΕ αρνηθεί και πάλι να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, από την Παρασκευή οι ηθοποιοί προχωρούν εκ νέου σε στάσεις εργασίας και από την επόμενη βδομάδα θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με άλλες μορφές αγώνα.

Η απόφασή των ηθοποιών να μην κάνουν πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους και κυρίως να μη βάλουν σε διαπραγμάτευση το αίτημα να καταβάλλεται το 75% προσαύξηση για την εργασία τους τις Κυριακές και αργίες και να μη συμψηφίζεται στο βασικό μισθό, εκφράστηκε για άλλη μια φορά μέσα από τη μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

«Υποχώρηση δεν πρόκειται να υπάρξει. Σε περίπτωση που μείνουν αδιάλλακτοι δε θα σταματήσουμε. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας», είπε ο Βασίλης Κολοβός, πρόεδρος του ΣΕΗ. Και ξεκαθάρισε πως δε θα περάσει ο εκβιασμός της διοίκησης του Θεάτρου που με την αδιαλλαξία της οδήγησε το ΚΘΒΕ σε ένα ιδιότυπο λοκ άουτ. Αλλωστε έχει αποδειχθεί πως το πρόβλημα για την ικανοποίηση του αιτήματος καταβολής του 75% δεν είναι οικονομικό αφού επιβαρύνει ελάχιστα τον ετήσιο προϋπολογισμό. Το πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό και σχετίζεται με τη γενικότερη επίθεση σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και των διεκδικήσεων για καλύτερες συνθήκες δουλιάς και αμοιβών.

Στο πλευρό των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, μέρα με την ημέρα παίρνουν τη θέση τους ολοένα και περισσότεροι φορείς της Θεσσαλονίκης. Αυτό εκφράστηκε και στη διάρκεια της χτεσινής συνέλευσης όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΣΥΝ, του ΠΑΜΕ και του ΕΚΘ.

Κάλεσμα για κοινό αγώνα

«Τα συγκεκριμένα προβλήματα δεν πρέπει να τα δούμε ξεκομμένα από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει πλουσιοπάροχα τα κέρδη του», σημείωσε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Προειδοποίησε πως η αντεργατική επίθεση που χτυπά το σύνολο των εργαζομένων, μεταξύ αυτών και των ηθοποιών, ανοίγει το δρόμο για ακόμα πιο επώδυνες αλλαγές.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ τόνισε πως η προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο τους ηθοποιούς αλλά και ευρύτερα τους εργαζόμενους και κάλεσε οι εργάτες του πνεύματος μαζί με τους εργάτες του χεριού να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται συμμετέχοντας μαζικά στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ για τις 17 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ