Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προειδοποίηση απαγόρευσης στο ΚΚΡΟ

Το Κρεμλίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην αντιπολίτευση και πρώτα απ' όλα τους Ρώσους κομμουνιστές, που με όλες τους τις δυνάμεις υποστηρίζουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στον αντιλαϊκό νόμο 122, που ισχύει από τις αρχές του 2005.

Οπως έγινε γνωστό, το Τμήμα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου των πολιτικών κομμάτων της περιοχής της Μπουριάτιας, που υπάγεται στους μηχανισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επέβαλε την ποινή της «προειδοποίησης» στην τοπική οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Η ποινή αυτή επιβλήθηκε γιατί σε συγκέντρωση του ΚΚΡΟ υπήρχε, ανάμεσα στα άλλα, και το σύνθημα «Θάνατος στον καπιταλισμό, κλύσμα στον Πούτιν», που χαρακτηρίστηκε από τη συγκεκριμένη υπηρεσία ως σύνθημα με «ανάρμοστο περιεχόμενο».

Οπως διευκρίνισε στην εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» ο Βαντίμ Σολοβιόφ, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ, μια ακόμη τέτοια ποινή «προειδοποίησης» δίνει το δικαίωμα και μπορεί να οδηγήσει σε απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία θα ζητάται από δικαστήριο η απαγόρευση ή ακόμη και η «διάλυση» του ΚΚΡΟ.

Να σημειωθεί πως η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, ήδη, εξετάζει και μια δεύτερη περίπτωση σε βάρος του ΚΚΡΟ στην πόλη Ντολγκοπρούντ, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, πάλι με την κατηγορία του «ανάρμοστου περιεχομένου» εκδήλωσης του ΚΚΡΟ.

Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, η Νομική Υπηρεσία του ΚΚΡΟ απευθύνθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης της Ρωσίας, Γιούρι Τσάικα, ζητώντας από αυτόν να ακυρώσει την «προειδοποίηση» που εξέδωσε το Τμήμα των υπηρεσιών του υπουργείου του στην περιοχή της Μπουριάτια. Οπως σημειώνεται στην επιστολή του ΚΚΡΟ, η εμφάνιση ενός συνθήματος δεν μπορεί να θεωρείται παραβίαση της νομοθεσίας και πολύ περισσότερο «πράξη, που έρχεται σε αντίθεση με τους καταστατικούς σκοπούς του κόμματος», όπως ισχυρίστηκε η συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ