Κυριακή 20 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Ψευτο-διαλόγου» συνέχεια...

Η βδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από μια ακόμη συνεδρίαση την Τετάρτη 16/2 (τη δεύτερη κατά σειρά) του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) και μέσω αυτού της συνέχειας του λεγόμενου «εθνικού διαλόγου» για την Παιδεία, που αποδεικνύεται ότι είναι μια παρωδία, με μοναδικό στόχο τη νομιμοποίηση των προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων για την υποταγή της Εκπαίδευσης στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Σ' αυτή τη δεύτερη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι - ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κλπ.- κατέληξαν σε τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους θα συζητήσουν σε επόμενες συνεδριάσεις τα επιμέρους συμβούλια του ΣΕΥΠ. Αυτοί είναι: Χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης (θέμα που αρχικά δεν περιλαμβανόταν στις προτάσεις του ΕΣΥΠ), δομή και διάρθρωση της Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, επαγγελματική και μισθολογική κατάσταση - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και αναβάθμιση της ποιότητας της Εκπαίδευσης.

Επόμενο βήμα του διαλόγου είναι η κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) στις 28 Φλεβάρη, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της «αξιολόγησης» το οποίο αποτελεί και την προτεραιότητα της κυβέρνησης. Στις αρχές Μάρτη θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Βέβαια και αυτή όπως και η προηγούμενη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ συνοδεύτηκε από κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, φοιτητών και σπουδαστών, που καταγγέλλουν τον προσχηματικό χαρακτήρα του διαλόγου. Παράλληλα, αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά οι τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, αλλά και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ), που προσπαθούν με το ένα πόδι να πατούν στο τραπέζι του διαλόγου και με το άλλο στο δρόμο των κινητοποιήσεων. Κάτω από την πίεση του αγωνιστικού κινήματος η ΟΛΜΕ και ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναγκάστηκαν την Παρασκευή να αποφασίσουν την αποχώρησή τους από το «διάλογο». Πρόκειται βεβαίως για έναν τακτικό ελιγμό, που δεν αναιρεί τις μεγάλες ευθύνες τους για τη νομιμοποίηση που έχουν προσφέρει μέχρι τώρα στον «διάλογο» - απάτη της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ