Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.- Στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρόκειται να καθίσει ο τέως Πρόεδρος της Βολιβίας Γκονσάλες Σάντσες ντε Λοσάδα, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της γενοκτονίας. Η υπόθεση αφορά στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης, γνωστής ως πόλεμος του φυσικού αερίου» του Οκτώβρη του 2003, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 80 άνθρωποι. Στο εδώλιο αναμένεται να καθίσουν και άλλα 14 μέλη της κυβέρνησης του τέως Προέδρου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Σιν Φέιν, που θεωρείται πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, αποφάσισε η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας. Το Σιν Φέιν καλείται να «πληρώσει» το πόρισμα του Λονδίνου για τη μεγάλη ληστεία στο Μπέλφαστ, αφού τόσο η βρετανική αστυνομία, όσο και η ιρλανδική θεωρούν ότι πίσω από τη ληστεία στη Northern «κρύβεται» ο IRA.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Αντιπροσωπεία Αμερικανών πολιτικών, περιλαμβανομένων της Χίλαρι Κλίντον και του Τζον ΜακΚέιν, συναντήθηκε χθες με τον «πρόεδρο» του Αφγανιστάν, Καρζάι. Ο ΜακΚέιν επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας μόνιμων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα, ώστε οι ΗΠΑ «να μπορέσουν να υπερασπιστούν τα ζωτικά συμφέροντά τους» (ποια;) στην περιοχή.

ΚΙΕΒΟ.- Δύο αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα SA-7 (αντίστοιχα των αμερικανικών Arrow) «εκλάπησαν» χθες από στρατιωτική αποθήκη όπλων στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας. Πρόσθεσε πως έχει αρχίσει έρευνα, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Σοβαρότατα προβλήματα στην υδροδότηση προκάλεσε το τσουνάμι στις χώρες της ΝΑ Ασίας και της Αφρικής που επλήγησαν, με αποτέλεσμα να εγείρονται «σοβαροί κίνδυνοι» για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ.

ΜΟΣΧΑ.- Σε επιθέσεις Τσετσένων του αποσχιστικού κινήματος σκοτώθηκαν εννέα Ρώσοι στρατιώτες σε προάστιο του Γκρόζνι τη Δευτέρα, μετέδιδαν χθες ρωσικά ΜΜΕ. Ο διοικητής της 42ης μηχανοκίνητης μεραρχίας στην Τσετσενία Σεργκέι Σουροβίκιν δήλωσε ότι «θα εξοντώσουμε τρεις (Τσετσένους) μαχητές» για καθέναν από τους εννέα νεκρούς. Χθες στο Νταγκεστάν, σε νέες ρωσικές επιχειρήσεις, σκοτώθηκε ένας μαχητής και συνελήφθησαν 2.

ΚΑΙΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Ενα ακόμη βήμα πιο κοντά στο Ισραήλ έκανε χτες η Αίγυπτος, ανακοινώνοντας πως διορίζει - μετά από τέσσερα χρόνια... - νέο πρέσβη στο Τελ Αβίβ.

ΑΓΚΥΡΑ.- Ανακοίνωση της τουρκικής ακροδεξιάς οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων που καταφέρεται εναντίον του «προδότη» συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, τον οποίο απειλεί, λόγω των δηλώσεών του για το Κουρδικό και το Αρμενικό, αναδημοσιεύτηκε χθες στην Τζουμχουριέτ.

ΠΕΚΙΝΟ - ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.- Ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ φερόταν χτες (από κινεζικά ΜΜΕ) έτοιμος να άρει, υπό προϋποθέσεις, τις επιφυλάξεις του για τη συμμετοχή της χώρας σε νέες εξαμερείς συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ