Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σταυροφόρων επεκτατικός «πολιτισμός»

Σιδερόφραχτη πανοπλία σταυροφόρου, από την έκθεση στο ΙΜΕ
Σιδερόφραχτη πανοπλία σταυροφόρου, από την έκθεση στο ΙΜΕ
Στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254, κτίριο 5), παρουσιάζεται (21/2 - 20/5) η πρωτότυπη και μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική έκθεση «Σταυροφορίες: Μύθος και πραγματικότητα». Πρόκειται για περιοδεύουσα έκθεση, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε (1/12/2004) στην Κύπρο και θα ταξιδέψει στην Ιταλία και τη Μάλτα.

Την έκθεση οργάνωσε το Ιδρυμα Πιερίδη της Κύπρου, με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και την Τράπεζα Κύπρου, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και φορείς της Μάλτας και της Ιταλίας. Η έκθεση «ιστορεί» την επίδραση των σταυροφοριών στους πολιτισμούς της Μεσογείου, από τον 11ο αιώνα έως την κατάργηση του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, το 1798, με 200 σημαντικά ευρήματα: Εκκλησιαστικές εικόνες, τοιχογραφίες από το 13ο - 16ο αιώνα από την Κύπρο και τη Ρόδο, όπλα των ιπποτών, προσωπογραφίες μαγίστρων του Νοσοκομείου των Ιπποτών του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη, νομίσματα, κεραμικά που αποδείχνουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των σταυροκρατικών κρατών, Δύσης και Ανατολής αλλά και ισλαμικά κειμήλια.

Η έκθεση περιλαμβάνει κειμήλια κρατικών μουσείων (Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Μάλτας), ιδιωτικών μουσείων, συλλογών, μονών και των Εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ρόδου και Πάτρας και χωρίζεται στις εξής ενότητες: Η σταυροφορική τέχνη και η θρησκευτική δύναμη των σταυροφοριών. Οι ιππότες και το Νοσοκομείο του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη στη Μάλτα. Η τεχνολογία του πολέμου. Τα σύμβολα της κοσμικής εξουσίας. Η οικονομία, το εμπόριο και η αστική ζωή. Οι ανατολικές επιρροές στους δυτικούς πολιτισμούς.

Η έκθεση πλαισιώνεται με έκθεμα πολυμέσων με θέμα «Ο κόσμος των σταυροφοριών», εκπαιδευτικά προγράμματα, κατάλογο και διεθνές συνέδριο (10-13/5, στην «Αθηναΐδα») με θέμα «Μετακινήσεις πληθυσμών στη Μεσόγειο». (Ωρες λειτουργίας, εκτός Κυριακών: Δευτέρα, Τρίτη 9 π.μ. - 2 μ.μ., Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9 π.μ. - 9 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ. - 3 μ.μ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ