Κυριακή 27 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιάννης Χαρατσίδης
Γιάννης Χαρατσίδης
ΦΩΤ

Μνημονεύουμε τη συμπλήρωση 11 χρόνων από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΠ. ΜΠΕΛΛΟΥ, με τρόπο ταιριαστό στις αξίες και επιθυμίες του εν ζωή, προσφέροντας 250 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Κούλα, Ελένη, Σπύρος

  • Στη μνήμη του αξέχαστου φίλου και συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ, οι Α.Φ. και Α.Κ. προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στην ΚΟΜΕΠ

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου, λατρευτού και αξέχαστου συντρόφου μου ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ, που είναι πάντα παρών στη ζωή μου, έστω και αν έφυγε πριν από 14 χρόνια - στις 25 Φλεβάρη 1991 - προσφέρω για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, 200 ευρώ.

Αντωνία Χαρατσίδου

* * *

Προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου, για την υλοποίηση των αποφάσεών του και στη μνήμη του αδελφού μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 50 ευρώ.

Κώστας Μοσχάκης

* * *

Φωτ.

Κλείνουν 19 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα Ηλείας το 1908. Οι γονείς του ήταν φτωχοί γι' αυτό εργαζόταν από μικρός, αλλά κατόρθωσε δουλεύοντας να φοιτήσει στη Νομική. Ηταν συμμαθητής του Νίκου Μπελογιάννη. Το 1940 πήρε μέρος στον πόλεμο και στην Κατοχή, ήταν παλικάρι του Αρη Βελουχιώτη. Συμμετείχε σε μάχες στη Μάνδρα, στα Βίλια, στη Θήβα, στη Λιβαδειά, στη Λαμία και στο Καρπενήσι. Συμμετείχε επίσης στην πρώτη Εθνοσυνέλευση της Κυβέρνησης του Βουνού στις Κορυσχάδες. Από το 1944 ως το 1974 ήταν διωκόμενος, παράνομος και κατά διαστήματα φυλακισμένος, ενώ το σπίτι του ήταν καταφύγιο για τους διωκόμενους αγωνιστές. Ως το θάνατό του, στις 28 Φλεβάρη 1986, έπαιρνε δραστήρια μέρος στις κινητοποιήσεις και τις άλλες εκδηλώσεις του ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος από τα 16 του χρόνια.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΡΑΦΕΤΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΡΑΦΕΤΑΣ
Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ζωή, τα παιδιά του Κώστας, Νίκος, Σταυρούλα και τα εγγόνια του Ζωή και Νίκη προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ, στο Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ 20 ευρώ και 10 ευρώ στο ΠΑΜΕ.

* * *

Φωτ.

Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΙΜΠΙΚΗ γεννήθηκε το 1923 στη Μυρίνη Σερρών. Στα μέσα Φλεβάρη 1940 φιλοξένησε στο σπίτι της το ΓΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και το παράνομο τυπογραφείο, ως το Μάη 1940. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και δούλευε ως οργανωτικό στέλεχός της στην περιοχή Παγγαίου. Το 1947 βγήκε στο βουνό, στο ΔΣΕ. Το Φλεβάρη του 1948 τραυματίστηκε σε μάχη στα Κερδύλια Σερρών. Πέθανε στις 18 Φλεβάρη στους Τρεις Κάμπους Νιγρίτας.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 85 ευρώ στην ΑΕ Ροδολίβους Σερρών και 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ευπραξία και Κώστας Κουτουρούσης

* * *

Φωτ.

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΣ, αντάρτης του ΕΛΑΣ από τη Δεσφίνα Δωρίδας, γεννήθηκε στις 10 Φλεβάρη 1910. Πριν από 55 χρόνια, στις 22 Φλεβάρη 1949 εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο Κέρκυρας. Το 1941 υπηρετούσε στη Χωροφυλακή, στου Μακρυγιάννη. Οι Ιταλοί τους πίεζαν να συνεργαστούν. Οσοι δε συμφώνησαν φυλακίστηκαν, Ο διερμηνέας με έναν Ιταλό φρουρό τους βοήθησε να δραπετεύσουν. Ο Χαράλαμπος πήγε στο χωριό. Μαζί με άλλους πατριώτες από το Χρυσσό, το Σερνικάκι και το Γαλαξίδι, με αρχηγό τον Νίκο Γιανέτσο, οργάνωσαν την πρώτη αντάρτικη ομάδα Παρνασσίδας, η οποία ονομάστηκε ένατη. Οι Ιταλοί τον καταδίκασαν τρεισήμισι χρόνια ερήμην. Κι αν τα χρόνια πέρασαν κι οι ελεύθεροι πολιορκημένοι πλέον δε βρίσκονται μέσα στα κελιά της φυλακής, τα ονόματά τους και το αίμα τους δε σβήνει. Είναι γραμμένο μαζί με τη λευτεριά, τη δημοκρατία, την ειρήνη, την αγάπη σε όλον τον κόσμο που συνεχίζει τον αγώνα. Αθάνατοι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Στη μνήμη του Χαράλαμπου Φαράντου, γενέθλια γιορτή και εκτέλεση στον ίδιο μήνα, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Εικαστικών Καλλιτεχνών.

Η αδελφή του Χρυσούλα Φαράντου - Δαραδήμου

***

ΦΩΤ

Στις 24.11.2004 πέθανε, ύστερα από ανίατη αρρώστια, το μέλος του ΚΚΕ και μαχητής του ΔΣΕ ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ. Γεννήθηκε το 1926 στη Νέα Γιαννιτσού Φθιώτιδας από φτωχή αγροτική οικογένεια. Στα χρόνια της Κατοχής οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Μετά από διώξεις που υπέστη η οικογένειά του από τους παρακρατικούς, αναγκάστηκε να βγει στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος ως ελεύθερος σκοπευτής. Μετά την ήττα, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στη Σοβιετική Ενωση. Εκεί παντρεύτηκε τη συντρόφισσά του Μαρία Ρόκου με την οποία απέκτησαν τα δύο παιδιά τους. Επαναπατρίστηκε το 1988 και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα(Ζωγράφου). Αμέσως συνδέθηκε με την οργάνωση του ΚΚΕ στην οποία συμμετείχε δραστήρια.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Μαρία και τα παιδιά του Κώστας και Στέλλα, καθώς και τα εγγόνια του, προσφέρουν στο ΚΚΕ 20 ευρώ και 20 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

***

φωτο

Σαράντα μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Γεννημένος το 1926 στη Χαραυγή Κοζάνης, μέλος της ΕΠΟΝ, ετοιμαζόταν να φύγει στο βουνό, μαζί με ένα σύντροφό του, αλλά τους πρόδωσαν και τους έπιασαν. Εγινε δίκη στη Λάρισα και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η ποινή μετατράπηκε σε 10χρονη εξορία στη Γυάρο. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να φύγει από τη γενέτειρά του και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Μέλος του ΚΚΕ. Το 1967, τον έπιασαν πάλι και παρέμεινε μέσα στην Ασφάλεια τρεις μήνες, όπου υπέστη πολλά βασανιστήρια.

H κουνιάδα του και η ανιψιά του προσφέρουν στη μνήμη του, στο «Ριζοσπάστη» 70 ευρώ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
-- Επίσης, στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ προσφέρουμε 10 ευρώ στην ΚΟΒ Χαριλάου και 30 ευρώ στο Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ανατολικών συνοικιών Θεσσαλονίκης

Η αδελφή του Ευδοκία και ο άνδρας της Χρίστος Τζανίδης.

-- Ακόμα, στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ η γυναίκα του Κυριακή και τα παιδιά του Δημήτρης και Ελισάβετ προσφέρουν 10 ευρώ στο παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ανατολικών συνοικιών Θεσσαλονίκης

***

Φωτ.

Υπάρχουν ακόμη μερικοί από εκείνους που αγάπησαν και με ιδιαίτερη συγκίνηση θυμούνται τον ΚΩΣΤΑ Μ. ΚΟΪΝΗ από το Κουτάκι Φωκίδας, τον εξαιρετικό, ευγενικό νέο, το δραστήριο συνδικαλιστή και πιστό ιδεολόγο κομμουνιστή, ο οποίος πριν από 69 χρόνια, στις 27 Φλεβάρη 1936, «έφυγε» πικραμένος από τη σκληρή ζωή του, στα 26 χρόνια του, χτυπημένος από βαριά αρρώστια.

Στη μνήμη του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτο

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΑΛΕΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. Πάντα με αισιοδοξία και χαμόγελο αντιμετώπισε τις δυσκολίες της ζωής. Ηταν εργατικός, καλός οικογενειάρχης και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Γεννήθηκε στο Αρδάνι Τρικάλων. Ηταν πάντα δίπλα στο Κόμμα της εργατιάς.

Στη μνήμη του, η γυναίκα και τα παιδιά του προσφέρουν 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη». Επίσης, στη μνήμη του ο φίλος του και συναγωνιστής Θανάσης Πάντενας προσφέρει 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

ΓΙΩΤΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
ΓΙΩΤΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
***

4 φωτο

Στη μνήμη του πατέρα μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑ), ο οποίος δολοφονήθηκε από Χίτες στις 29 Αυγούστου 1945, της μητέρας μου ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, αγωνίστριας της ΕΑ, που πέθανε στις 28 Φλεβάρη 1964, της αδελφής μου ΓΙΩΤΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ, επίσης αγωνίστριας της ΕΑ που πέθανε στις 26 Μάη 1998, και της άλλης αδελφής μου ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ - ΣΠΗΛΙΩΤΗ, που πέθανε στις 24 Νοέμβρη 2003, προσφέρω 100 ευρώ προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, μέσω Επιτροπής Ετεροδημοτών του Ν. Ηλείας.

Γιάννης Τζαβέλλας

***

Φωτο

Στις 27 Φλεβάρη κλείνουν σαράντα μέρες από το ξαφνικό κενό που μας άφησε ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ από το Μεταλλικό Κιλκίς σε ηλικία 74 χρόνων. Ο Θόδωρος ήταν σύμβουλος στην Κοινότητα Μεγάλης Βρύσης επί σειρά ετών εκλεγμένος από το Μεταλλικό. Πολύ αγαπητός και εξυπηρετικός σ' όλες τις κοινωνικές και λειτουργικές ανάγκες των συγχωριανών του, όπου κι αν ζούσαν. Υπομονετικός, γεμάτος καλοσύνη στις σχέσεις του με όλον τον κόσμο και όλες τις ηλικίες που περνούσαν από το μοναδικό καφενείο που διατηρούσε στο χωριό μας.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Γιάννης με τη γυναίκα του Τούλα προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΟΒ Μεταλλικού. Και η αδελφή του Βενετία με τον Κίτσο 50 ευρώ στην ΚΟΒ Μεταλλικού.

ΚΩΣΤΑΣ Μ. ΚΟΪΝΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ Μ. ΚΟΪΝΗΣ
***

Φωτ

Στη μνήμη των παρακάτω ανταρτών του ΔΣΕ από το χωριό Ορέσκεια Νιγρίτας καταθέτω 60 ευρώ στην ΚΟ Νιγρίτας του ΚΚΕ: ΑΝΕΣΤΗ ΚΟΥΤΑΛΙΔΗ (φωτό), σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 1947 στη Μαυρούδα του Σωχού. ΑΝΕΣΤΗ ΦΩΤΙΑΔΗ, σκοτώθηκε το 1948 στο Μπέλες. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΦΩΤΙΑΔΗ, σκοτώθηκε στα Κερδύλια. ΟΛΥΜΠΙΆ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΟΥ, πνίγηκε στο Στρυμόνα. ΑΛΕΚΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ, πέθανε στην Πολωνία. Και ΧΑΡΑΛ. ΧΑΤΖΙΔΗ, πέθανε στην Πολωνία.

Λάζαρος Λαζαρίδης

***

φωτο

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΕΛΙΟΥ, στη μνήμη του, η σύζυγός του Αννα Μέλιου προσφέρει 30 ευρώ για τον «Ριζοσπάστη».

***

Στη μνήμη του ΙΩΑΝΝΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, από τον Πυργετό Λάρισας, αγωνιστή της ΕΑ και Λοχαγού του ΔΣΕ, ο οποίος έφυγε απ' τη ζωή πριν λίγους μήνες, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Παιδείας Μαγνησίας για την ενίσχυση του ΚΚΕ, 20 ευρώ.

Ειρήνη Μεταξά - Γούρα

***

φωτ

Πέρασε ένας χρόνος που έφυγε από τη ζωή η λατρευτή σύζυγος, συντρόφισσα της ζωής μου και αγωνίστρια ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΡΑ. Μαζί περάσαμε μια ήρεμη κι ευχάριστη ζωή στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Η Γεωργία ποτέ δεν έφυγε από τη σκέψη και την καρδιά μου. Στην άσβεστη μνήμη της προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο "Ριζοσπάστη".

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ
Διονύσης Καρράς

***

ΦΩΤ

Πέρασαν τέσσερα χρόνια που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύντροφος ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΡΑΦΕΤΑΣ. Αγωνιστής σε όλη του τη ζωή με μακρόχρονους αγώνες και εξορίες στην Ακροναυπλία και Μακρόνησο. Εδινε πάντα το «παρών» στους λαϊκούς αγώνες. Πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύντροφος της ζωής του Ξένη προσφέρει 30 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ συνταξιούχων Ζωγράφου.

***

Στη μνήμη του αδελφού μου ΑΝΔΡΕΑ ΣΙΑΜΠΑΛΗ και του ανιψιού μου ΚΩΣΤΑ ΣΙΑΜΠΑΛΗ προσφέρω για το ΚΚΕ 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Θρασύβουλος Σιαμπαλής

***

Στη μνήμη των συντρόφων μου ΝΑΠΟΛΕΟΝ ΚΑΚΟΛΥΡΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΡΕΝΕΣΗ του Μιχαήλ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΡΟΥΣΑ, ΣΥΓΟΥΡΟΥ ΝΙΟΝΙΟΥ του Γεωργίου και στη μνήμη όλων των συντρόφων από το χωριό μου και ξεχωριστά στη μνήμη του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΡΑ, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πόλης της ΚΟ Ζακύνθου, 50 ευρώ.

Τζίμης Πλέσσας.


Χαράλαμπος Φαράντος
Χαράλαμπος Φαράντος

Θεοδώρα Μπιμπίκη
Θεοδώρα Μπιμπίκη

ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΚΟΥΤΑΛΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΚΟΥΤΑΛΙΔΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ

Παναγιώτης Κυριαζόπουλος
Παναγιώτης Κυριαζόπουλος

ΚΑΡΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΚΑΡΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ το γένος Τζαβέλλα
ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ το γένος Τζαβέλλα

ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ