Κυριακή 27 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιλιγγιώδη κέρδη των «μεγάλων αδελφών»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τεράστια κέρδη αποκόμισαν, το 2004, οι πετρελαϊκές εταιρίες, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς τους. Η συνεχιζόμενη κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν, οι συγκρούσεις σε πολλές πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ινδίας, οδήγησαν σε εκρηκτική άνοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού», απ' την οποία οι μεγάλες κερδισμένες είναι γνωστές «μεγάλες αδελφές» εταιρίες πετρελαίου.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2004 παρουσιάζει η ExxonMobil με καθαρά κέρδη 20,96 δισεκατομμύρια δολάρια! Ακολουθούν, η BP με 10,27 δισ. δολάρια, η Total με 8,84 δισ. δολ., η Shell με 8,40 δισ. δολ., η Chevron Texaco με 7,43 δισ. δολ., η Petro China με 5,67 δισ. δολ., η ConocoPhillips με 4,83 δισ. δολ., η ENI με 4,82 δισ. δολ., η Gazprom με 3,81 δισ. δολ., η Yukos με 3,04 δισ. δολ.

Οπως φαίνεται, από τις δέκα μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες, οι τρεις είναι αμερικανικών (κυρίως) συμφερόντων, οι δύο βρετανικών, οι δύο ρωσικών, η μία γαλλικών, η μία κινεζικών και η μία ιταλικών συμφερόντων. Οι εταιρίες αυτές συγκέντρωσαν μέσα στο 2004 συνολικά κέρδη 78,07 δισεκατομμύρια δολάρια!

Για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, είναι προφανές, ότι η άλλη όψη των πολέμων και των επεμβάσεων, των τεράστιων ανθρώπινων απωλειών και των υλικών καταστροφών, είναι τα ιλιγγιώδη κέρδη τους.

Εντύπωση, όμως, προκαλεί και η «γενναιοδωρία» της κυβέρνησης Μπους, η οποία αποφάσισε να «επιβραβεύσει» αυτές τις εταιρίες για τις «επιδόσεις» τους με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας των ΗΠΑ, το 2004 χορηγήθηκαν υπό μορφή «grants» (σ.σ. πρόκειται για επιδότηση): στην ConocoPhillips 10,6 εκατομμύρια δολάρια, στη Shell 10,6 εκατ. δολ., στη ChevronTexaco 7,35 εκατ. δολ., στην Valero Energy 8,53 εκατ. δολ., στην Motiva (θυγατρική της Shell) 3,98 εκατ. δολ., στη Sunoco 3,49 εκατ. δολ.

Τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών επιβεβαιώνουν, εξάλλου, και τον ισχυρισμό των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για το ποιος ωφελείται και ποιος βρίσκεται πίσω από το «ράλι» των τιμών. Θυμίζουμε ότι σε όλη τη διάρκεια του 2004 οι τιμές του πετρελαίου κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα ενώ τον Οκτώβρη (στις 29 του μηνός) έφθασαν στα 55,67 δολάρια το βαρέλι.

Οσο για τα «δώρα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς τις πετρελαϊκές εταιρίες, αυτά είναι ένα μέρος των ανταλλαγμάτων έναντι της γενναίας συνδρομής τους για την επανεκλογή του Τζ. Μπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες ενίσχυσαν κατά 81% τον Μπους και κατά 19% τον Κέρι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ