Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΑΜΑ
Τελευταίο μεροκάματο σε θάλαμο αερίων

Τον πέταξαν σε «θάλαμο αερίων», όμως δεν κατάφερε να επιβιώσει! Αναλώσιμο υλικό για τον εφοπλιστή Γιάννη Βαρδινογιάννη και τους εργολάβους Μεδούλη και Μιχαλάκη, ο 45χρονος εργάτης Αβραάμ Σαλβαρίδης μπήκε χτες το πρωί στο επιβατηγό οχηματαγωγό «ΚΡΗΤΗ Ι» της εταιρίας ΑΝΕΚ, για το μεροκάματο, για το ψωμί των δύο του μικρών παιδιών και βγήκε νεκρός! Η εντολή του Βαρδινογιάννη ήταν σαφής, το βαπόρι έπρεπε σήμερα να τελειώσει την επισκευή και να βγει από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, πάση θυσία!

Και η ανθρωποθυσία στο βωμό του κέρδους του Βαρδινογιάννη και των εργολάβων έγινε. Δεν «προλάβαιναν» να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Εστειλαν τον Σαλβαρίδη να βάψει με τοξική μπογιά το πλωρινό στεγανό, χωρίς να έχουν άδεια για βαφή που σημαίνει ότι δεν είχε αεριστεί ο χώρος. Τον έστειλαν χωρίς την κατάλληλη μάσκα, χωρίς μέτρα για επαρκή εξαερισμό, χωρίς να έχουν μεριμνήσει για δίοδο διαφυγής, χωρίς να έχουν λάβει τίποτα από όσα στοιχειώδη προβλέπει η νομοθεσία (ΠΔ 70/90)! Οσοι ζήσουν και όσοι πεθάνουν! Αποτέλεσμα, ο Αβραάμ Σαλβαρίδης από τις 3.30 το μεσημέρι βρισκόταν φρακαρισμένος στην ανθρωποθυρίδα του στεγανού, με γεμάτα τα πνευμόνια από τις αναθυμιάσεις της τοξικής μπογιάς και βγάζοντας αφρούς από το στόμα. Επί 3 ώρες ακριβώς προσπαθούσαν άνδρες της Πυροσβεστικής και συνάδελφοί του να τον απεγκλωβίσουν! Οταν τα κατάφεραν στις 6.30 ακριβώς το απόγευμα, ήταν πια αργά. Μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο της Ζώνης στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου απλά διαπιστώθηκε ο τραγικός του θάνατος!

Και δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που βοούν ότι ήταν μία ακόμα δολοφονία σε βάρος των εργατοτεχνιτών της Ζώνης και ολόκληρης της εργατικής τάξης. Οτι ο χώρος δεν είχε ελεγχθεί ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, το αποδεικνύει το γκαζ φρι που δόθηκε από τον χημικό Ναυτιλίας Π. Ευαγγελίδη με αριθμό 2282, το οποίο δεν αναφέρει τα στεγανά της πλώρης! Οσο για τον τεχνικό Ασφαλείας κ. Σαββιδάκη, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να παρακολουθεί στις επισκευαστικές εργασίες, αυτός έχει να πατήσει το πόδι του στο πλοίο από τις 22 Φλεβάρη! Επιπλέον, οι ίδιοι οι συνάδελφοι του Αβραάμ επιβεβαίωσαν ότι όχι μόνο δεν υπήρχε εξαερισμός στο χώρο, αλλά και η μάσκα που του είχαν δώσει ήταν απλή, δηλαδή εντελώς ακατάλληλη γι' αυτού του είδους την επικίνδυνη εργασία.

Μέχρι αργά το βράδυ το Λιμεναρχείο Περάματος αναζητούσε τους εργολάβους, τον πλοίαρχο του πλοίου και τον Τεχνικό Ασφαλείας χωρίς αποτέλεσμα... Τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για σήμερα αποφάσισαν παύση κάθε εργασίας στο πλοίο, ενώ έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση των διοικήσεων, προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ