Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Πρόστιμα σε «Extra» και «Alter»

Πρόστιμα ύψους 400.000 ευρώ επέβαλε κατά πλειοψηφία το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στους τηλεοπτικούς σταθμούς «Extra» και «Alter», για τον τρόπο παρουσίασης των σκανδάλων στον εκκλησιαστικό χώρο.

Συγκεκριμένα, το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 250.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό «Extra» για παρέμβαση ιδιωτικής ζωής και ποιότητα της εκπομπής. Η πλειοψηφία του ΕΣΡ σε ό,τι αφορά το θέμα της ποιότητας έκρινε, όπως επισήμανε χτες ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Χαραλάμπης, ότι ο τρόπος με τον οποίο ο τηλεοπτικός σταθμός κάλυψε το θέμα των σκανδάλων διαμορφώνει ένα «σίριαλ πορνογραφικού και ηδονοβλεπτικού περιεχομένου». Σε ό,τι αφορά την παρέμβαση της ιδιωτικής ζωής, σημείωσε ότι στο όνομα των αποκαλύψεων δεν μπορεί να θιχτεί το συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να προστατεύεται η ιδιωτική του ζωή.

Στην απόφαση μειοψήφησε το μέλος του ΕΣΡ Ν. Κουράκης, ο οποίος πρότεινε την πλήρη απαλλαγή του τηλεοπτικού σταθμού «Extra», γιατί η ιδιωτική ζωή ενός ιεράρχη και, μάλιστα, μητροπολίτη «ενδιαφέρει πλήρως το κοινό, η δε προβολή πτυχών της ζωής αυτής από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, έστω και με δραματοποιημένο τρόπο, βοηθεί στην αποκάθαρση της Εκκλησίας από ιεράρχες που - όπως πιθανολογείται - έχουν παραβεί τον εκκλησιαστικό τους όρκο, ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για υποθέσεις που είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας το 2001, χωρίς έκτοτε οι αρμόδιες αρχές να αντιδράσουν αποτελεσματικά». Επίσης, το μέλος του ΕΣΡ Ιρις Αυδή έθεσε θέμα αρχής για τη χρήση της κρυφής κάμερας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Παράλληλα, τα μέλη Εύη Δεμίρη και Ι. Παπακώστας πρότειναν το πρόστιμο να είναι 450.000 ευρώ.

Στον τηλεοπτικό σταθμό «Alter» επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία πρόστιμο 150.000 ευρώ για την παρουσίαση «του ιδιωτικού διαλόγου ανάμεσα σε νεαρό και μητροπολίτη» κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων την 1η Φλεβάρη 2005, δηλαδή σε ώρα υψηλής ακροαματικότητας. Και εδώ μειοψήφησε το μέλος του ΕΣΡ Ν. Κουράκης, παραθέτοντας και εδώ το παραπάνω σκεπτικό. Οι Δ. Χαραλάμπης και Ροδ. Μορώνης πρότειναν το πρόστιμο να είναι 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, όπως είπε ο Δ. Χαραλάμπης, έχουν καταγραφεί και εξετάζονται για όλο το Φλεβάρη οι εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων όλων των τηλεοπτικών σταθμών, που αναπαράγουν αυτόν τον τρόπο κάλυψης των σκανδάλων.

Στη χτεσινή του συνεδρίαση, το ΕΣΡ αποφάσισε, επίσης, να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού «Star FM 97,1», Θεσσαλονίκης. Οπως είπε ο Δ. Χαραλάμπης, το «κλείσιμο» του σταθμού αποφασίστηκε γιατί τα οικονομικά στοιχεία που κατέθεσε ο Β. Τουρώνης δεν μπορούν να εγκρίνουν μεταβίβαση ονομαστικών μετοχών της επιχείρησης «Ραδιοκύμανση ΑΕ». Την οριστική διακοπή λειτουργίας αποφάσισε και για τον τηλεοπτικό σταθμό «Best news ΑΕ», Θεσσαλονίκης, μετά από σειρά παραβιάσεων του σταθμού, αλλά και για το ραδιοφωνικό σταθμό «Ωμέγα» της Δράμας.

Επίσης, μετά από αίτηση θεραπείας που υπέβαλε ο τηλεοπτικός σταθμός «Extra», το ΕΣΡ αποφάσισε να μειώσει το πρόστιμο των 100.000 ευρώ, που του επιβλήθηκε για προβολή εκπομπών με χειρομαντείες, σε 50.000 ευρώ.

Την Παρασκευή επίσης, θα εκδικαστεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ προσφυγή της εταιρίας «Ακτωρ Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία» κατά της απόφασης του ΕΣΡ, με την οποία το ΕΣΡ αρνήθηκε, κατά πλειοψηφία, τη χορήγηση πιστοποιητικού υπέρ της Κοινοπραξίας «Ακτωρ ΑΤΕ - Θεμελιοδομή ΑΕ - Δομοτεχνική ΑΕ». Επίσης, η «Παντεχνική», μετά το τελευταίο πιστοποιητικό που δεν της χορηγήθηκε, επειδή το μέλος του ΕΣΡ Γ. Παπακώστας ζήτησε επιπλέον στοιχεία, τα οποία μέχρι χτες, όπως είπε ο Δ. Χαραλάμπης, δεν είχαν προσκομιστεί, σε επιστολή της προς το ΕΣΡ επισημαίνει «τις ευθύνες της ανεξάρτητης αρχής», αλλά και ότι «θα επιφυλαχτούμε των νόμιμων δικαιωμάτων μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ