Κυριακή 6 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γεώργιος Δημητράκος
Γεώργιος Δημητράκος
***

Στη μνήμη των αδελφών μου ΣΑΒΒΑ και ΗΡΑΚΛΗ ΣΑΠΡΑΝΙΔΗ από το Περιστέρι Κιλκίς, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ για τα ιδανικά του οποίου έδωσαν τη ζωή τους, προσφέρω για ενίσχυση του ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πολίχνης

Κίτσα Χαλίδου

***

Στη μνήμη του εξαδέρφου μου ΣΑΒΒΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ του Κυριάκου από τα Πλατανάκια Σερρών. Λυπάμαι πολύ που για λόγους υγείας μου δεν μπόρεσα να βρεθώ να σε αποχαιρετήσω και να σου φέρω λίγα λουλούδια.

Στη μνήμη σου προσφέρω 50 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, που στα δύσκολα χρόνια έδωσες τόσα πολλά και πάντα στάθηκες κοντά του έως το τέλος της ζωής σου.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.

Η εξαδέλφη σου Κουρτίδου Χιονία

***

φωτο 2

Στις 14 Μάη 2004 έφυγε από κοντά μας η ΕΠΟΝίτισσα και αξιαγάπητη θεία ΜΑΡΙΑ ΒΑΣ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ. Γεννήθηκε στην Καρδίτσα στα 1919 και ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειάς της. Με την έναρξη της Εθνικής Αντίστασης εντάχθηκε σ' αυτή μαζί με τα τέσσερα μεγαλύτερα αδέλφια της. Για τη συμμετοχή της στην Αντίσταση το μεταβαρκιζιανό κράτος τη φυλάκισε, αρχικά στην Καρδίτσα και εν συνεχεία την εξόρισε στη Ζάκυνθο.

Μετά την αποφυλάκισή της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εντάχθηκε στο Παράρτημα πλ. Βάθη της ΠΕΑΕΑ και στην ΚΟΒ Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών του ΚΚΕ. Ηταν δραστήριο μέλος του Παραρτήματος και διακινούσε το περιοδικό της ΕΑ. Επίσης συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις των ετεροδημοτών του ΚΚΕ Καρδίτσας.

Θανάσης Τερζάκης
Θανάσης Τερζάκης
Στις 7 Δεκέμβρη του 2001 είχε την ατυχία να χάσει το μονάκριβο γιο της ΙΑΚΩΒΟ ΝΙΚ. ΚΑΝΑΚΑΡΗ.

Στη μνήμη τους, ανίψια της προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ προς τιμή του 17ου Συνεδρίου.

***

Φωτ.

Στους αγώνες του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία και ανθρώπινα δικαιώματα χάθηκαν αγαπημένα πρόσωπα. Η Ροδάμα Κουμπάκη (Ρόδα) από την Αντιγόνεια Κιλκίς έχασε τον πατέρα της ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΠΑΣΜΑΝΙΔΗ τον οποίον εκτέλεσαν συνεργάτες των Γερμανών μαζί με τον αδελφό του ΓΡΗΓΟΡΗ. Τα αδέλφια της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ και ΒΑΣΙΛΗ μαχητές του ΔΣΕ, τη μητέρα της ΕΥΘΥΜΙΑ στα «πέτρινα χρόνια». Λίγα χρόνια μετά τον επαναπατρισμό της από τη Βουλγαρία έχασε το σύζυγό της ΝΙΚΟ ΚΟΥΜΠΑΚΗ (φωτογραφία), μαχητή του ΔΣΕ, έναν εργατικό άνθρωπο και άξιο οικογενειάρχη. Ευτυχώς η ελπίδα δε χάνεται. Ζει στα πρόσωπα των δύο παιδιών της και στα τρία της εγγόνια.

Στη μνήμη των αγαπημένων που έχασε, η Ροδάμα Κουμπάκη προσφέρει 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ με τους οποίους ζήσαμε μαζί ως πολιτικοί πρόσφυγες στη Νοβαχούτα της Πολωνίας και σήμερα δε βρίσκονται μαζί μας: ΣΤΑΘΗ ΚΑΡΑΠΛΙΟΥ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΘΕΟΧΑΡΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ, ΜΙΧΑΛΗ ΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΡΟΥΣΙΩΤΗ, ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΩΤΗ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΛΟΒΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΚΑΝΗ, ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΥΝΤΙΛΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ, και ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας για την εκπλήρωση των στόχων του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Μαρία Βενετσανοπούλου
Μαρία Βενετσανοπούλου
Δημήτρης Αβραάμ

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου συζύγου μου ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΡΗ, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή συνδικαλιστή, προσφέρω στο Κόμμα του, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ.

Γιαννούλα Μακρή

* * *

Φωτ. 2

Ο ΙΩΣΗΦ Φίλιππα ΣΑΧΠΕΚΙΔΗΣ και η γυναίκα του ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΑΧΠΕΚΙΔΗ, στην Κατοχή ήταν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και στον Εμφύλιο μαχητές του ΔΣΕ. Από το φθινόπωρο του 1949 έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία.

Στη μνήμη τους η κόρη τους Θεοδοσία, η νύφη τους Μελπομένη και η ανιψιά τους Ολγα προσφέρουν 70 ευρώ στην ΚΟΒ Κορομηλιάς Κιλκίς για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΥ αντιστασιακού εκπαιδευτικού - Λυκειάρχη, προσφέρω στην Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) 40 ευρώ, στο Παράρτημα Αμπελόκηπων της ΠΕΑΕΑ 30 ευρώ,, στο ΚΚΕ 30 ευρώ και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ελένη Δημητράκου

* * *

Φωτ.3

Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ γεννήθηκε στην Τιφλίδα Ρωσίας το 1891. Στην Ελλάδα ήρθε το 1922 και εγκαταστάθηκε στο χωριό Νότια Πέλλας. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1930. Πιάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά.

Πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία το 1952.

Η γυναίκα του Βασιλική Βοριά - ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ γεννήθηκε στην Προύσα της Μικράς Ασίας το 1896. Στην Ελλάδα ήρθε το 1922 και ζούσε στο χωριό Φανό Κιλκίς. Μέλος του ΚΚΕ από το 1936, μετά το γάμο της με τον Δημοσθένη Μιχαηλίδη, ζούσε στη Νότια. Βασανίστηκε απάνθρωπα από τους Γερμανούς και Βούλγαρους κατακτητές γιατί στο σπίτι της έκρυβε μια Σερβίδα παρτιζάνα.

Πέθανε το 1978 στην Τσεχοσλοβακία.

Στην Κατοχή, κομμουνιστές και οι δύο, οργανώθηκαν στο ΕΑΜ. Το σπίτι τους μετατράπηκε σε καταφύγιο των παράνομων διωκόμενων πατριωτών. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας είχαν κρυμμένα όπλα.

Κώστας Μακρής
Κώστας Μακρής
Η κόρη τους ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ γεννήθηκε το 1929 στη Νότια. Μαχήτρια του ΔΣΕ από το 1948, υπηρέτησε στο Αρχηγείο Πάικου.

Σκοτώθηκε το 1948 στις μάχες του Γράμμου.

Στη μνήμη των σεβαστών γονιών μου και της πολυαγαπημένης αδελφούλας μου, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ στο ΚΚΕ για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκαν αταλάντευτα ως το τέλος της ζωής τους.

Πηνελόπη Μιχαηλίδου - Γιώση

* * *

Φωτ.

Εκλεισε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε στο χωριό Αμπελοχώρι Ιωαννίνων -Αγνάντων το 1933. Παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα Καλαντζή και απέκτησαν δύο παιδιά: Τη Δήμητρα και το Χρήστο.

Εργάτης οικοδόμος και οπαδός του ΚΚΕ έμεινε πιστός στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού, ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνικών Κινημάτων Δήμου Ζωγράφου.

Η σύζυγός του Αλεξάνδρα

* * *

Φωτ,

Τρία χρόνια πέρασαν από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΤΣΟΓΓΑΣ, μέλος του ΚΚΕ. Υπήρξε αταλάντευτος αγωνιστής και ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού.

Οδυσσέας Τερζόγλου
Οδυσσέας Τερζόγλου
Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Θερμαϊκού.

Η σύζυγος Ματθίλδη και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Στις 13 Μάρτη συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο του συντρόφου και πολυαγαπημένου αδελφού μας ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο Κόμμα μας - το ΚΚΕ - 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εδεσσας.

Αγγελική και Βούλα Τερζόγλου

* * *

Στη μνήμη των αδελφών ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΕΛΛΑ, η αδελφή τους Βέλλα - Κυριακάκη προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ «Αγ. Φανουρίου» Ιλίου.

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΛΚΟΥΔΗΣ, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Λαγκαδά της ΚΟ Θεσσαλονίκης, ο οποίος πέθανε στις 27 Γενάρη 2005, γεννήθηκε στον Λαγκαδά το 1962. Σε ηλικία 17 χρόνων οργανώθηκε στην ΚΝΕ και στα 22 χρόνια του πέρασε στο ΚΚΕ. Ολα τα χρόνια δούλεψε για την ενίσχυση του Κόμματος, για τα ιδανικά της εργατικής τάξης. Περισσότερα από 15 χρόνια ήταν μέλος του Αχτιδικού Γραφείου, πάνω από 10 χρόνια μέλος της διοίκησης του συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Παραρτήματος Λαγκαδά του συνδικάτου.

Αντί για στεφάνι στον τάφο του οι σύντροφοί του στην Αχτιδική Επιτροπή προσφέρουν 160 ευρώ στο Κόμμα του και υπόσχονται ότι δε θα ξεχάσουν τον αγαπημένο σύντροφό τους και θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται για τα κοινά ιδανικά τους.

* * *

Φωτ. 2

Ο σύζυγός μου ΓΙΑΝΝΗ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το Χειμαδιό Κιλκίς, ο οποίος πέθανε τον Ιούλη του 2003, ως μετανάστης στη Γερμανία συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις και τους αγώνες των εργαζόμενων, πάντα ακούραστος και ενθουσιώδης. Το 1991 - 1992 απέδειξε με τη δράση του την πίστη του στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού. Υπήρξε επίσης τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Βενετσάνης Βενετσανόπουλος
Βενετσάνης Βενετσανόπουλος
Ο σύντροφός του ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Τάκης) ΑΓΤΖΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το Σταυροχώρι Κιλκίς, ο οποίος «έφυγε» στις 11 Νοέμβρη 2004,, μετανάστης και αυτός στη Γερμανία, αγωνίζονταν μαζί στην ίδια τοπική κομματική οργάνωση. Ολοι τον ήξεραν ως «Τάκης ο κομμουνιστής», γιατί ήταν πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη τους και προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Εύοσμου, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ελένη Ευθυμιάδου

* * *

φΩΤ. 2

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ Ιωάννου ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ και η γυναίκα του ΓΕΩΡΓΙΑ από το χωριό Κυνηγού Μεσσηνίας βασανίστηκαν άγρια επί ένα 24ωρο από τους ταγματασφαλίτες, αφού απομάκρυναν το 8 μηνών κοριτσάκι τους, το οποίο «έχασαν» έπειτα από λίγες μέρες.

Ο Σταύρος πέθανε στις 7 Μάρτη 2002.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ιωάννου ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ επίσης από το χωριό Κυνηγού, αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, πολέμησε ενάντια στους κατακτητές και πήρε μέρος και στη μάχη για την απελευθέρωση του Μελιγαλά με το ψευδώνυμο «Χωροφύλακας»

Πέθανε στις 3 Μάη 2002.

Το καλοκαίρι του 1943 οι ταγματασφαλίτες έκαψαν το πατρικό σπίτι τους, έριξαν τη μητέρα τους ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ στη φωτιά, την οποία οι γείτονες κατόρθωσαν να διασώσουν την τελευταία στιγμή τραυματισμένη, με σπασμένη τη σπονδυλική στήλη, και έμεινε 20 χρόνια ανάπηρη.

Ιάκωβος Κανακάρης
Ιάκωβος Κανακάρης
Στη μνήμη τους, καθώς επίσης στη μνήμη του παππού μας ΙΩΑΝΝΗ προσφέρουμε 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικοί αναγνώστες και 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού.

Αθανασία, Ιωάννης, Ευσταθία Δ. Καραμπάτσου

* * *

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, από το Ριζάρι Εδεσσας.

Στη μνήμη της η ανιψιά της Αλεξάνδρα προσφέρει στο ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριό του 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εδεσσας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΘΑΝΑΣΗ ΤΕΡΖΑΚΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέθανε στις 9 Φλεβάρη 1993 και για την ονομαστική γιορτή του, η γυναίκα του Μαρία Τερζάκη προσφέρει 50 ευρώ προς τιμή του 17ου Συνεδρίου, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Νίκαιας.

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ από το χωριό Κρωβύλη Κομοτηνής στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης και στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ.Τραυματίστηκε σε μάχη και παρά την αναπηρία του αγωνιζόταν ως το τέλος της ζωής του για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Πολιτικός πρόσφυγας στο Μπρασόφ της Ρουμανίας, εργάστηκε 27 χρόνια στην παραγωγή, ενώ παράλληλα εκλέχτηκε πρόεδρος του Παραρτήματος του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων.

Στη μνήμη του οι αδελφές του Παναγιώτα Πιάσου και Δήμη Παυλίδου προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Πεντέλης, 40 ευρώ ατο ΚΚΕ.

ΜΑΤΣΟΓΓΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΑΤΣΟΓΓΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
* * *

Φωτ. 2

Συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύντροφός μου ΒΕΝΕΤΣΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος για την πατριωτική δράση του εξορίστηκε στον Αϊ Στράτη, στο Μακρονήσι και στα Γιούρα, αλλά στάθηκε με το κεφάλι ψηλά ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του και στη μνήμη της κουνιάδας μου ΜΑΡΙΑΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, επίσης αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία στα δύσκολα χρόνια στάθηκε ο στυλοβάτης της οικογένειας, προσφέρω 70 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης.

Δέσποινα Βενετσανοπούλου

* * *

Φωτ

Στις 5 Μάρτη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» στα 76 χρόνια του ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. ΕΠΟΝίτης από τα 15 χρόνια του στην Κατοχή, εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ αργότερα και πολέμησε ενάντια στους κατακτητές στην Αχαΐα και στην Ηλεία.

Μετά την Απελευθέρωση, επί 40 χρόνια συνδικαλιστής στον κλάδο των οδηγών λεωφορείων, υπερασπίστηκε τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Υπήρξε άξιο τέκνο της εργατικής τάξης. Διακρίθηκε για την κομματικότητα, το ήθος και την ακούραστη προσφορά του.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Ελένη πρόσφερε 25 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ταμπαχάνων Πάτρας.


Γιάννης Ευθυμιάδης
Γιάννης Ευθυμιάδης

Γιώργος Μιχαηλίδης
Γιώργος Μιχαηλίδης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ