Κυριακή 21 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης κατά της «νέας τάξης»

Ηρθαν από κάθε γωνιά του πλανήτη για να συζητήσουν για την ειρήνη. Μετέφεραν για λίγες μέρες στην Αθήνα, τις παραδόσεις του τόπου τους μαζί με τις εμπειρίες και τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σ' αυτούς. Κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους και υποσχέθηκαν ότι θα γυρίζουν πίσω στους «γενέθλιους» τόπους τους, για να συντονίσουν, όσο καλύτερα μπορούν, τον αγώνα για την ανατροπή της σύγχρονης βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού. Το Παγκόσμιο Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από τις 10 μέχρι τις 14 Μάη, με τη συμμετοχή 200 συνέδρων από 44 χώρες του κόσμου, «στέγασε» τις εργασίες του σε τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα του Νομού Αττικής και απέδειξε, όχι μόνο την άνοδο των φιλειρηνικών κινημάτων σε ολόκληρο των κόσμο, αλλά επιβεβαίωσε την αντιιμπεριαλιστική τους κατεύθυνση.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με την ψήφιση της Διακήρυξης, την εκλογή Εκτελεστικής Επιτροπής, Γραμματείας και άλλων οργάνων. Παράλληλα, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ψήφισαν τη μεταφορά της έδρας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Αθήνα από το Παρίσι όπου βρισκόταν μέχρι και σήμερα. Στη Διακήρυξη που ψήφισε η ολομέλεια του συνεδρίου, με τίτλο: «Παγκόσμια Δράση κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων για έναν 21ο Αιώνα της ειρήνης, της ασφάλειας και της ανάπτυξης», περικλείονται και αντικατοπτρίζονται οι θέσεις και οι αποφάσεις για τη δράση του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης. Ουσιαστικά μεταφέρονται, μέσα σ' ένα γραπτό κείμενο, ο προβληματισμός, η ανταλλαγή απόψεων και οι εκτιμήσεις των συνέδρων, που προέκυψαν όλες εκείνες τις μέρες του συνεδρίου και η κοινή απόφαση για εναντίωση στη «νέα τάξη πραγμάτων».


Μέσα σ' αυτό το κείμενο, γίνεται λόγος για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και έναν ουσιαστικό αφοπλισμό. Υπογραμμίζεται η ανάγκη, οι λαοί και τα κινήματα της κάθε χώρας, να αγωνιστούν για την ανατροπή της Νέας Τάξης, εναντίον του ΝΑΤΟ και της νέας στρατηγικής του, αλλά και κατά των στρατιωτικών συνασπισμών που δημιουργούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα, στη συγκεκριμένη Διακήρυξη, επισημαίνεται και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, στην παγκόσμια άνοδο των εργατικών και των φοιτητικών κινημάτων, τα οποία αναπτύσσουν δυναμικό αγώνα, κατά της πολιτικής των διεθνών οικονομικών οργανισμών της Νέας Τάξης και της «παγκοσμιοποίησης», που αυτοί προωθούν και οδηγεί τους λαούς στη φτώχεια, στη δυστυχία και την εξαθλίωση. Εκφράζεται, επίσης, η συμπαράσταση των συνέδρων και των κινημάτων τους στην Κούβα, ενώ καταδικάζονται όλα τα εμπάργκο, που επιβάλλονται από τους ιμπεριαλιστές σε χώρες που αντιστέκονται στην επιβολή της θέλησής τους. Κοινή απαίτηση των φιλειρηνιστών, είναι η άμεση λύση του παλαιστινιακού και του κυπριακού ζητήματος. Γίνεται, τέλος, αναφορά στον πολιτισμό της ειρήνης, στον αγώνα κατά του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας, του φασισμού, του νεορατσισμού, της νεοαποικιοκρατίας και της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.


Στις εργασίες της τελευταίας μέρας του συνεδρίου, εκλέχτηκε η 40μελής Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου και η 7μελής του Γραμματεία, η οποία απαρτίζεται από τα κινήματα ειρήνης της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιαπωνίας, της Κούβας, της Πορτογαλίας, της Παλαιστίνης και ενός ακόμα αφρικανικού κινήματος (που θα προταθεί από τα κινήματα ειρήνης της αφρικανικής ηπείρου). Αντιπρόεδρος του ΠΣΕ εκλέχτηκε ο Ορλάντο Φουντόρα από την Κούβα. Επίτιμοι πρόεδροι, ο Ρομές Σάντρα από την Ινδία και ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευάγγελος Μαχαίρας. Εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, ο γγ της ΕΕΔΥΕ Θανάσης Παφίλης. Τα φιλειρηνικά κινήματα που βρέθηκαν στην Αθήνα ήταν από τις εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστρία, Μπαγκλαντές, Βέλγιο, Βολιβία, Καναδά, Κίνα, Κολομβία, Κονγκό, Κούβα, Κόστα Ρίκα, Κύπρος, Δομινικανή Δημοκρατία, Τζιμπουτί, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαντόρ, Αίγυπτο, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιράκ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Μεξικό, Νεπάλ, Παλαιστίνη, Παναμά, Πορτογαλία, Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας, Ρουμανία, Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία, Σενεγάλη, Τουρκία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Βιετνάμ, Γιουγκοσλαβία, Νότια Κορέα.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ