Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
«Ανταλλαγή υποχωρήσεων»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ευρωπαϊκή τρόικα που έχει αναλάβει τις διαβουλεύσεις με το Ιράν για τη διπλωματική επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με το πυρηνικό του πρόγραμμα ανακοίνωσε χτες ότι «θα υποστηρίξει μια ενδεχόμενη παραπομπή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις του και επαναλάβει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου». Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε γραπτώς προς την προεδρία της ΕΕ, από τις Γαλλία - Γερμανία και Βρετανία, φαίνεται ότι είναι το αντάλλαγμα για τη γνωστοποίηση, λίγο αργότερα από την Ουάσιγκτον, ότι δε θα αντιταχθεί στην έναρξη, από την Τεχεράνη, ενταξιακών διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Λίγο μετά τη γραπτή δήλωση των 3 που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον δε θα αντιταχθεί στην έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων και ότι θα «χαλαρώσει» τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν στον τομέα του εμπορίου «ανάλογα με την κάθε περίπτωση». Η Ράις επανέλαβε ότι ο Λευκός Οίκος «σέβεται και είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει την ΕΕ στην προσπάθειά της να βρεθεί διπλωματική λύση στο ζήτημα του Ιράν», τονίζοντας ότι θα παράσχει κάθε σχετική διευκόλυνση προς αυτήν την κατεύθυνση αρκεί η Τεχεράνη να συμμορφωθεί.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ παρουσίασε την απόφαση της Ουάσιγκτον ως «αποδοχή της ευρωπαϊκής άποψης ότι χρειάζεται να δοθούν ορισμένα οικονομικά κίνητρα προς το Ιράν προκειμένου να συμμορφωθεί». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, διευκρίνιζε ότι ο Λευκός Οίκος «δεν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για την επιτυχή ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών προσπαθειών».

Η ιρανική ηγεσία δεν είχε σχολιάσει, μέχρι αργά χτες, τις ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον. Νωρίτερα, όμως, αξιωματούχοι που ασχολούνται με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας είχαν επαναλάβει ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να λυθεί μέσα από τη διπλωματία το ζήτημα με το πυρηνικό της πρόγραμμα και ελπίζει ότι αυτό θα γίνει.

Την ίδια στιγμή, ο Ιρανός Πρόεδρος Μουχάμαντ Χαταμί έφθανε στο Καράκας της Βενεζουέλας, αρχίζοντας την τριήμερη, τρίτη, επίσκεψή του στη χώρα. Τον Χαταμί υποδέχτηκε ο Βενεζουελανός Πρόεδρος Ούγκο Τσάβεζ, που δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει την υποστήριξή του προς το Ιράν, τονίζοντας ότι «έχει κάθε δικαίωμα να αναπτύξει ειρηνική πυρηνική ενέργεια, όπως το πράττουν πολλές άλλες χώρες». Οι Τσάβεζ και Χαταμί αναμένεται να υπογράψουν σειρά ενεργειακών και οικονομικών συμφωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ