Σάββατο 12 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ (ΕΠΕΑΕΚ)
Δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των ιδρυμάτων

Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει σε αρκετά πανεπιστήμια της χώρας κι ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει την έγκρισή του για την προκήρυξη 66 θέσεων πανεπιστημιακών. Οι 27 από τις θέσεις που ανακαλούνται αφορούν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί με δυο μόνο μόνιμους καθηγητές και οι ελλείψεις σε Διδακτικό κι Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ) έχουν ως αποτέλεσμα να μη διδάσκονται κάποια μαθήματα, ενώ είναι αμφίβολο αν με το υπάρχον προσωπικό θα μπορέσει να λειτουργήσει την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, που ξεκινάει να λειτουργεί το τέταρτο έτος σε κάποια Τμήματα και οι φοιτητές θα χρειαστεί να κάνουν πτυχιακές εργασίας.

Με τα Παραρτήματα ΦΕΚ 32 και 33 (22/2/1005) ανακλήθηκαν επίσης 6 προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, 6 προκηρύξεις θέσεων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 7 προκηρύξεις θέσεων από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 4 από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, 6 από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, 2 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 2 από το Πολυτεχνείο Κρήτης, 2 από το Πανεπιστήμιο Πάτρας και 4 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις τα πανεπιστήμια είχαν προχωρήσει ήδη σε εκλογή μελών ΔΕΠ πριν την ανάκληση της προκήρυξης και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με αυτούς τους καθηγητές που ήδη βρίσκονται στα ιδρύματα.

Το υπουργείο Παιδείας ρίχνει και γι' αυτό το θέμα τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, που επέλεξε να προκηρύξει τις θέσεις μέσω του ΕΠΕΑΕΚ (πρόγραμμα κονδυλίων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) και ουσιαστικά μεταθέτει την επίλυση του προβλήματος στην επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Α. Καραμάνος, δήλωσε χτες ότι «το υπουργείο Παιδείας θα αντιμετωπίσει το θέμα των πιστώσεων στον επόμενο προγραμματισμό, τον οποίο θα δώσουμε από το Γενικό Λογιστήριο και ας συνεκτιμήσουν τα πανεπιστήμια να βάλουν αυτές τις θέσεις μέσα για να τακτοποιηθούν οι άνθρωποι».

Το επιχείρημα του υπουργείου για την ανάκληση των προκηρύξεων είναι ότι οι δαπάνες που απαιτούνται γι' αυτές τις θέσεις δεν είναι επιλέξιμες από το ΕΠΕΑΕΚ, δηλαδή τα συγκεκριμένα κονδύλια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι' αυτό το σκοπό. Ερχεται έτσι, για άλλη μια φορά στην επιφάνεια το πρόβλημα με τη φύση των κοινοτικών κονδυλίων που διοχετεύονται σε συγκεκριμένες δράσεις που επιλέγει η ΕΕ κι όχι στις πραγματικές ανάγκες που έχουν τα ιδρύματα. Δηλαδή, προβάλλει πάλι επίκαιρο το αίτημα να ενταχθούν τα κονδύλια του ΕΠΕΑΕΚ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Α. Καραμάνος συνάντησε χτες φοιτητές του ιδρύματος που κινητοποιούνται εδώ και δυο βδομάδες και τους υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την κάλυψη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Παράλληλα τους υποσχέθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τη Διοικούσα Επιτροπή του ιδρύματος για να δοθεί κανονικά το επίδομα σίτισης και το επίδομα στέγασης που έχουν κοπεί, ενώ για τις σοβαρότατες ελλείψεις σε κτίρια και αίθουσες δε φαίνεται να έχει καταλήξει το υπουργείο σε μια άμεση λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ