Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απεργούν οι αρχαιολόγοι

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν αύριο οι αρχαιολόγοι, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προωθούνται μέσω του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ και καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό τους από την επιτροπή σύνταξής του.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) σημειώνεται ότι με το «ανεπίσημο προσχέδιο» του Οργανισμού «ουσιαστικά διαλύεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία και διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας του φορέα προστασίας των μνημείων». Οι αρχαιολόγοι επικεντρώνουν την αντίδρασή τους στη δημιουργία τριών γενικών διευθύνσεων αρχαιοτήτων, «με αποτέλεσμα τον πλήρη αποσυντονισμό της Υπηρεσίας», τη «διάλυση της επιστημονικής διάρθρωσης» της ενιαίας σήμερα Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τη δημιουργία περιφερειακών υπηρεσιών πολιτισμού, «εξασθενίζοντας έτσι ουσιαστικά το πλαίσιο προστασίας των μνημείων». Ο ΣΕΑ σημειώνει πως το σχέδιο διαλύει τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, «αποκόπτει από το σώμα της Υπηρεσίας τα μεγάλα μουσεία και τα μετατρέπει σε οργανισμούς-ΝΠΔΔ, με προφανές κίνητρο όχι το παιδευτικό έργο αλλά το κέρδος».

Ο ΣΕΑ απαιτεί την άμεση απόσυρση του σχεδίου Οργανισμού, εμμένει στη θέση του περί «ενιαίου φορέα προστασίας των αρχαίων», διεκδικεί την «επαρκή στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων» και αύξηση κονδυλίων για τα μνημεία.

Να σημειωθεί ότι αύριο απεργούν και οι έκτακτοι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ