Κυριακή 20 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΤΑΛΙΑ: H ιταλική βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον περασμένο Γενάρη, απογοητεύοντας τις ήδη μέτριες προσδοκίες των αναλυτών, ενισχύοντας, παράλληλα, την προοπτική περί οικονομικής ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005.

ΚΙΝΑ: Με ταχύτερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς, αυξήθηκε το πρώτο δίμηνο του 2005 η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, δηλαδή σε ποσοστό της τάξεως του 17%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Αύξηση 2% στην παγκόσμια παραγωγή αποφάσισαν οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες του ΟΠΕΚ, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών ενέργειας. Οι χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν, την Τετάρτη, να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, με άμεση ισχύ, προκειμένου να διατηρηθεί ισορροπία στις τιμές.

ΗΠΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν η διεύρυνση του ελλείμματος στο αμερικανικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο δ` τρίμηνο του 2004. Το έλλειμμα έφθασε τα 187,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Για ολόκληρο το περασμένο έτος, το έλλειμμα κατέγραψε αύξηση 25%, αγγίζοντας το νέο επίπεδο - ρεκόρ των 665,9 δισ. δολαρίων έναντι 530,7 δισ. του 2003.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: Με ρυθμό μεγαλύτερο του 4% αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος η παγκόσμια οικονομία, εκτιμά ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ροντρίγκο Ράτο. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το ράλι των τιμών πετρελαίου και η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ