Κυριακή 20 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο «αξιότιμος» κ. Γούλφοβιτς

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι ο υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οπως, αναμενόταν, η ανακοίνωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εξαιτίας του «παρελθόντος» του κ. Γούλφοβιτς.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι, στο πλαίσιο του καταμερισμού των θέσεων στους διεθνείς οργανισμούς, οι ΗΠΑ καλύπτουν τη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση καλύπτει τη θέση του προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των δύο οργανισμών που λειτουργούν ως θεματοφύλακες των καπιταλιστικών «αναδιαρθρώσεων» και των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Πρόεδρος Μπους, παρουσιάζοντας τον εκλεκτό του, τόνισε ότι ο κ. Γούλφοβιτς «είναι άνθρωπος με κατανόηση, αξιοπρεπής, που θα κάνει εξαίρετη δουλιά στην τράπεζα, γι' αυτό και τον επέλεξα».

Ο Πολ Γούλφοβιτς, ένα χρόνο μετά την επέμβαση στο Ιράκ, δήλωσε χωρίς περιστροφές: «Για γραφειοκρατικούς λόγους, συμφωνήσαμε στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής ως αιτιολόγηση της εισβολής στο Ιράκ, διότι ήταν η μόνη αιτία γύρω από την οποία όλοι μας μπορούσαμε να συμφωνήσουμε»...

Ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την πρόταση Μπους, δήλωσε ότι θα δεχτεί με ικανοποίηση της «ευγενή αποστολή» της Παγκόσμιας Τράπεζας για το «ξερίζωμα της φτώχειας». «Αφήνω μια πολύ καλή εργασία για να αναλάβω μια άλλη πολύ καλύτερη και πολύ μεγαλύτερη», κατέληξε ο Γούλφοβιτς.

Τώρα καταλαβαίνουμε τι εννοούσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όταν το Νοέμβρη του 2001 μιλούσε για την παγκόσμια «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» και έλεγε: «Θα είναι μια μακρόχρονη επιχείρηση, στην οποία όσοι συμμετέχουμε άλλοτε θα φοράμε τη στρατιωτική στολή παραλλαγής και άλλοτε το κοστούμι του τραπεζίτη»..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ