Σάββατο 19 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα

Περικοπές φόρων για τις επιχειρήσεις και εργασιακές μεταρρυθμίσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Πώς «οραματίζεται» ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ να επιλύσει το αιώνιο πια πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει τη γερμανική κοινωνία, ώστε όχι φυσικά να καταπολεμήσει το πρόβλημα που γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι σύμφυτο με το σύστημα που υπηρετεί, αλλά για να... ανατρέψει την αρνητική συγκυρία για την κυβέρνηση του SPD ενόψει των επικείμενων εκλογών σε ορισμένα κρίσιμα κρατίδια, που δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι κινδυνεύει να χάσει; Με περικοπές φόρων και εργασιακές μεταρρυθμίσεις...

Τουλάχιστον αυτό πρότεινε στην ομιλία του στη Γερμανική Βουλή, σχεδόν δύο χρόνια από την ανακοίνωση της «Ατζέντας 2010», μέρος της οποίας είναι και ο νόμος «Χαρτζ ΙV», που ουσιαστικά περιθωριοποιεί εάν όχι εξοντώνει τους ανέργους. Ανέργους, που επισήμως ανέρχονται σε 5.200.000, αλλά σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις μπορεί να ξεπερνούν και τα 9 εκατομμύρια! Ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων από τη δεκαετία του 1930 στη χώρα με την οικονομία που χαρακτηρίζεται ως το «βαρόμετρο» της ΕΕ.

Η ομιλία του Σρέντερ αποσκοπούσε στο να βελτιώσει την κακή εικόνα των Σοσιαλδημοκρατών, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των ανέργων. Επικεντρώθηκε δε στην εφαρμογή της «Ατζέντας 2010», αλλά και ανακοινώθηκε επίσης μείωση του βασικού φόρου για τις επιχειρήσεις στο 19% από το 25%. Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται μείωση του εργασιακού κόστους ώστε να καταστεί «ανταγωνιστικότερο» το γερμανικό εργατικό δυναμικό.

Δεν είναι όμως μόνο η αύξηση της ανεργίας, η περικοπή των οφελών προς τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αποτελούν «σύννεφα» στο οικονομικό τοπίο που δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση Σρέντερ.

Ετσι, το μελάνι δεν πρόλαβε να στεγνώσει και όλοι πια ασχολούνται με την παραίτηση της πρωθυπουργού του κρατιδίου του Σλέσβιχ Χολστάιν, αφού η συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων δεν κατάφερε να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της τοπικής Βουλής.

Η ηλικίας 61 ετών Σιμόνις, η μόνη γυναίκα πρωθυπουργός γερμανικού κρατιδίου, αναμενόταν να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία και να συνεχίσει στην πρωθυπουργία ύστερα από τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί με το μικρό κόμμα της δανικής μειονότητας και παρότι το κυβερνών κόμμα έχασε τις εκλογές. Με τις δύο ψήφους των βουλευτών από το κόμμα που εκπροσωπεί τη δανόφωνη κοινότητα του κρατιδίου - βρίσκεται στα σύνορα της Γερμανίας με τη Δανία - η Σιμόνις ήλπιζε να συγκεντρώσει 35 ψήφους υπέρ, έναντι 34 κατά.

Ωστόσο, ύστερα από τέσσερις μυστικές ψηφοφορίες και την «ανταρσία» ενός βουλευτή, το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο: 34 ψήφοι υπέρ της Σιμόνις και 34 κατά (από τους Χριστιανοδημοκράτες).

Στις εκλογές νικητές αναδείχτηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 40,2%, ακολούθησαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 38,7%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με 7,6%, οι Πράσινοι με 6,2% και το κόμμα των δανόφωνων SSW με 3,6%.

Η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα και για τον ίδιο τον καγκελάριο Σρέντερ, δεδομένου ότι στις 22 Μάη πραγματοποιείται μία ακόμα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, όπου κυβερνούν τα τελευταία 39 χρόνια. Οσο για το μέλλον της κυβέρνησης στο κρατίδιο, τα σενάρια είναι δύο: είτε η δημιουργία του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών/Χριστιανοδημοκρατών είτε η προκήρυξη νέων εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ