Κυριακή 27 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Κίμων Ιωαννίδης
Κίμων Ιωαννίδης
Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΙΟΧΩΡΙΤΗ και για την ονομαστική γιορτή του στις 25 Μάρτη, καθώς επίσης στη μνήμη της αδελφής μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΤΙΑΤΟΥ, που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατό της, προσφέρω 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου.

Αμαλία Νιοχωρίτη

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μου ο αγαπημένος σύζυγός μου ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ από την Ικαρία, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο προσφέρω στο «Ριζοσπάστη» 50 ευρώ.

Ιφιγένεια Μωραΐτη

  • Επίσης στη μνήμη του Θρασύβουλου Μωραΐτη ο φίλος και πατριώτης του Γεώργιος Τσακαλίας προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 500 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Αύριο, 28 Μάρτη, κλείνει ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΠΥΡΟΥ ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ανθούπολης - Ιερόθεου.

Ο γιος του Γιώργος Τιγγινάγκας

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 27 Μάρτη, κλείνουν 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Ισαάκ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1920 στο Αντλερ της Ρωσίας, από γονείς αγρότες. Το 1939 ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Μακρύγιαλος Πιερίας. Το 1945 παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Ηταν αγρότης.

Στην Κατοχή, το 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης του ΕΑΜ στο χωριό του.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας κυνηγήθηκε και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Το 1948 πιάστηκε αιχμάλωτος. Το 1949 πέρασε από το Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης, καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλακή. Εξορίστηκε στα Γιούρα, από όπου αφέθηκε ελεύθερος το 1953.

Αθηνά Μιχαηλίδου
Αθηνά Μιχαηλίδου
Επέστρεψε στο χωριό του και συμμετείχε σε όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Εμεινε πιστός, ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ, του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του, η ΚΟΒ Μακρύγιαλου προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου μου αγωνιστή ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, προσφέρω 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΤΑ Ηλιούπολης.

Η γυναίκα του Μαρία

* * *

Φωτ.

Στις 6 Φλεβάρη 2005 πέθανε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΓΚΑΛΙΔΗΣ. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και μέλος του ΚΚΕ, μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε για τη δράση και τις προοδευτικές ιδέες του, πιάστηκε και φυλακίστηκε.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά, οι νύφες και τα εγγόνια του προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης, 50 ευρώ.

* * *

Ο αγωνιστής ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1925 στο Σκαμνάκι Λακωνίας. Στην Κατοχή πήρε μέρος στο έπος της Εθνικής Αντίστασης και από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Η οικογένεια Πέτρουλα έδωσε στον αγώνα για τη λευτεριά δεκάδες νεκρούς, εξόριστους κυνηγημένους αγωνιστές, αλλά ποτέ δεν έσκυψε το κεφάλι, δε λιποψύχησε, δεν υποτάχτηκε.

Η «ανταμοιβή» για τον Αντώνη Πέτρουλα για τους αγώνες του, ήταν οι συνεχείς διώξεις και η εξορία του στο Μακρονήσι. Ούτε η εξορία, όμως, ούτε οι δυσκολίες αυτής της περιόδου κατάφεραν να τον υποτάξουν, γιατί είχε σπάνια αποθέματα υπομονής, κουράγιου και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Οι διώξεις όχι μόνο δεν τον επτόησαν, αλλά με τον δικό του τρόπο έδινε την καθημερινή μάχη για το δίκιο, την ισότητα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Παναγιώτης Μιχαηλίδης
Παναγιώτης Μιχαηλίδης
Το 1959 εγκαταστάθηκε στο Χαϊδάρι και δημιούργησε μια ευτυχισμένη οικογένεια, η οποία ήταν περήφανη για τον αγωνιστή Αντώνη, τον ιδιαίτερα αγαπητό και καταξιωμένο στην κοινωνία του Χαϊδαριού.

Ηταν γλυκός, καλοσυνάτος, τίμιος, ανιδιοτελής και ξεχώρισε για το χαρακτήρα του, την ανθρωπιά και το αδαμάντινο ήθος του.

Ολα τα χρόνια στάθηκε αταλάντευτα και με πίστη δίπλα στο ΚΚΕ, ενώ παράλληλα συμμετείχε ενεργά στο λαϊκό κίνημα.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος του ΔΣ του και αγωνιζόταν για την ουσιαστική δικαίωση των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας Αντώνη.

Οι φίλοι και οι σύντροφοί του εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στη γυναίκα του, στα παιδιά, σα εγγόνια και τους συγγενείς του και τους διαβεβαιώνουν ότι η σεμνή και ταπεινή μορφή του θα είναι πάντα ανάμεσά τους.

Στη μνήμη του προσφέρουν 200 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΣΕΒΑΣΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία πέθανε στις 17 Φλεβάρη 2005 στις Βρυξέλλες και αντί για στεφάνι στον τάφο της, τα ανίψια της Θανάσης και Φρόσω Ακριτίδη προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.2

Συμπληρώνονται 6 χρόνια από τις 27 Μάρτη 1999 που έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη γυναίκα μου ΑΘΗΝΑ Λεκάκη-ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, παιδίατρος.

Στη μνήμη της καθώς επίσης στη μνήμη του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ και δάσκαλου στο χωριό Πόροι (Πούρλια) του Ολύμπου, που δολοφονήθηκε την άνοιξη του 1948 στην εξώπορτα του σχολείου, ενώ ετοιμαζόταν, το σούρουπο, να πάει στο λημέρι του, από ομάδα ΜΑΥ και στρατιωτών, γιατί αρνήθηκε να παραδοθεί, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας, 200 ευρώ για την ευόδωση των αποφάσεων του 17ου Συνεδρίου και 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό σύντροφό μου.

Γιώργος Σταυρινάδης
Γιώργος Σταυρινάδης
Παύλος Ι. Μιχαηλίδης

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΜΕΝΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗΣ, ο οποίος πέθανε στις 30 Μάρτη 2004, γεννήθηκε στη Βλάστη Πτολεμαΐδας από γονείς μεγαλοκτηνοτρόφους. Στην Κατοχή η οικογένεια Βαρβαρούση συμμετείχε δραστήρια στην Εθνική Αντίσταση και συνέβαλε στην ανάπτυξη του αγώνα στην περιοχή. Για την πατριωτική δράση της οι κατακτητές έκαψαν το σπίτι της οικογένειας και κατάσχεσαν τα 1.300 γιδοπρόβατα και τα 20 άλογά της. Η οικογένεια όμως δεν υπέκυψε, αλλά συνέχισε τον αγώνα.

Ο Μένιος Βαρβαρούσης, ο οποίος γεννήθηκε το 1929, στα 14 χρόνια του εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ της οποίας ήταν δραστήριο μέλος.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Στα χρόνια του Εμφύλιου, από τις διώξεις που ακολούθησαν έχασε τον πατέρα του, τον αδελφό του Θανάση και την αδελφή του Μαριάνθη.

Με το τέλος του Εμφύλιου, ο Μένιος ασχολήθηκε με την τυροκομία και ανασυγκρότησε το νοικοκυριό του. Παντρεύτηκε την Καίτη Γιαννουλίδη, κόρη επίσης αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ και απέκτησε τρία παιδιά. Υπήρξε καλός πατέρας, δραστήριος και πολύ αγαπητός στην περιοχή του.

Στη μνήμη του ο αδελφός του Τάκης Βαρβαρούσης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας, 30 ευρώ, στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης 30 ευρώ και στο Παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ 30 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 20 Μάρτη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα, στις 20 Μάρτη 2002, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΑΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1934 ως το θάνατό του. Γεννήθηκε στην Ακαμάτρα Ικαρίας το 1909. Το 1934 πιάστηκε και φυλακίστηκε στη Σάμο, μαζί με άλλους κομμουνιστές από την Ικαρία. Αργότερα διώχτηκε και πάλι από τη δικτατορία του Μεταξά.

Βαγγέλης Νιοχωρίτης
Βαγγέλης Νιοχωρίτης
Το 1940-41 πολέμησε τους επιδρομείς στα βουνά της Αλβανίας.

Στην Κατοχή, μέλος του ΕΑΜ και αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Ικαρία, από τον Σεπτέμβρη του 1943 ως το Φλεβάρη του 1945 ήταν εκλεγμένος πρόεδρος των Λαϊκών Δικαστηρίων της Ικαρίας.

Μαχητής του ΔΣΕ στην Ικαρία στον Εμφύλιο,, μετά την υποχώρησή του πιάστηκε φυλακίστηκε στη Σάμο και εξορίστηκε στο Μακρονήσι. Πιάστηκε και πάλι το 1955, μαζί με άλλους συμπατριώτες του κομμουνιστές και εξορίστηκε στη Σάμο.

Από το 1978 και για δύο τετραετίες εκλεγόταν πρόεδρος της Κοινότητας Δάφνης Ικαρίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ικαρίας.

Απολάμβανε της εκτίμησης και της αγάπης των συμπατριωτών του.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στο Κόμμα του, το τιμημένο ΚΚΕ.

Στη μνήμη του τα παιδιά του Στέλιος-Τασία και Λιλή και τα εγγόνια του Γιώργος-Ερνέστος και Ηλέκτρα προσφέρουν 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», στον καθημερινό σύντροφό του.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΚΙΜΩΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ Σαφράμπολης του ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» στη μνήμη των 22 παλικαριών που εκτελέστηκαν στην Καλογρέζα.

Χρύσα Ιωαννίδου

* * *

Φωτ.

Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ, παλαιό μέλος του ΚΚΕ, πιάστηκε στις 23 Μάρτη 1947 και βασανίστηκε μέχρι θανάτου στα κρατητήρια της Χωροφυλακής Ανω Λιοσίων. Το πτώμα του δολοφονημένου αγωνιστή βρέθηκε παραμορφωμένο, με τις χειροπέδες ακόμη, στα χέρια. Η έκθεση του ιατροδικαστή ανέφερε: «ο θάνατός του επήλθε συνεπεία κακώσεων, αίτινες επενέχθησαν δι' αμβλέων και θλώντων οργάνων».

Ενώ είχε δολοφονηθεί, οι συγγενείς του που τον αναζητούσαν, πήραν την απάντηση ότι είχε εκτοπιστεί στην Ικαρία.

Στις 27 Μάρτη 1947 και έπειτα από αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη», οι Αρχές αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν το στυγερό έγκλημα.

Βαγγέλης Νικολαιδης
Βαγγέλης Νικολαιδης
Στη μνήμη του τα ανίψια του Γιώργος και Παναγιώτης Βαμβακάς προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιλίου.

* * *

Η Κική Μανουσαρίδη προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, στη μνήμη του αδελφού της ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΩΡΓΑΛΑ, δικηγόρου από τη Θεσσαλονίκη, που πέθανε πριν από 9 χρόνια.

  • Πρόσφερε ακόμη άλλα 50 ευρώ στη μνήμη του άλλου αδελφού της ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΛΑ, ο οποίος για τη δράση του και τις προοδευτικές ιδέες του φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Λήμνο και στο Μακρονήσι.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 30 χρόνια από το θάνατο του λαϊκού αγωνιστή ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΒΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του τα παιδιά του προσφέρουν στην ΚΟΒ Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης 50 ευρώ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».


Σπύρος Τιγγινάγκας
Σπύρος Τιγγινάγκας

Θρασύβουλος Μωραϊτης
Θρασύβουλος Μωραϊτης

Μένιος Βαρβαρούσης
Μένιος Βαρβαρούσης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ