Κυριακή 27 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η συμπλήρωση του Ε9

Η κυβέρνηση της ΝΔ ζητά από τους κατόχους ακόμη και αμελητέας αξίας ακίνητης περιουσίας να υποβάλλουν φέτος μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις και τα έντυπα Ε9. Πρόκειται για «χαρτογράφηση» του χώρου ενόψει και της προετοιμαζόμενης «αναμόρφωσης» στη φορολογία, που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους μικρούς σε αντίθεση με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που αργά ή γρήγορα θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Κομβικό χρονικό σημείο για το ποιοι έχουν και ποιοι όχι υποχρέωση υποβολής του Ε9 είναι η 1η Γενάρη του 2005. Οσοι τη συγκεκριμένη ημερομηνία κατείχαν ακίνητα ή «εμπράγματα δικαιώματα» σε ακίνητα υποχρεώνονται στη δήλωση, ανεξάρτητα εάν μέχρι την υποβολή της δήλωσης τη μεταβίβασαν σε τρίτους (πώληση, γονική παροχή, δωρεά). Οσοι την 1η Γενάρη 2005 δεν ήταν ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν αυτή την υποχρέωση.

Το Ε9 υποβάλλεται σε 2 αντίτυπα. Κατ' αρχή στο βασικό φορολογικό έντυπο (Ε1) συμπληρώνεται και ο κωδικός 617 του πίνακα 2.

Από τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Στις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2005 τυχόν ακίνητα που έχουν τα «προστατευόμενα μέλη» θα συμπεριληφθούν στη δήλωση του κηδεμόνα.
  • Η δήλωση συμπληρώνεται από τον υπόχρεο, σε ενιαίο έντυπο για τη σύζυγο και τα τέκνα.
  • Σε περίπτωση που ο σύζυγος ή τα παιδιά δεν έχουν δικό τους ΑΦΜ υποχρεώνονται να συνυποβάλλουν και το ειδικό έντυπο (Μ1) για την καταχώριση στα μητρώα της Εφορίας και την απόκτηση δικού τους ΑΦΜ.
  • Δεν υποβάλλονται οι τίτλοι κυριότητας.
  • Φυσικό πρόσωπο που δεν έχει εισοδήματα, έχει όμως ακίνητα, υποχρεώνεται να υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), όπου θα αναγράψει μόνο τα στοιχεία του. Στο Ε9, θα δηλώσει τα ακίνητα.
  • Στον πίνακα 1 του Ε9 γράφονται τα οικόπεδα και τα κτίσματα, ανεξάρτητα αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Στον πίνακα 2 συμπληρώνονται τα στοιχεία αγροτεμαχίων και εκτάσεων, που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
  • Τα στοιχεία της συζύγου συμπληρώνονται υποχρεωτικά είτε έχει ακίνητα στην κατοχή της είτε όχι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ