Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Ακούραστοι ταγμένοι στον αγώνα!

Για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα μήνα, βγήκαν χτες ξανά στους δρόμους οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με απόφαση της ΠΟΑΟ!

Με τα τιμημένα λάβαρά τους συνεχίζουν τον αγώνα οι Αντιστασιακοί (άποψη από τη χτεσινή πορεία στη Βουλή)
Με τα τιμημένα λάβαρά τους συνεχίζουν τον αγώνα οι Αντιστασιακοί (άποψη από τη χτεσινή πορεία στη Βουλή)
«Παρά το προχωρημένο της ηλικίας μας και τα προβλήματα υγείας μας, μαζί με το λαό μας και το μαζικό λαϊκό κίνημα, με τις πρωτοπόρες πολιτικές δυνάμεις του, βρισκόμαστε στις επάλξεις του αγώνα. Για τα δίκαια των εργαζομένων! Για τα εθνικά και τα λαϊκά συμφέροντα! Για τα μεγάλα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης!».

Με τον πιο αγωνιστικό τρόπο τίμησε χτες το πρωί πλήθος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης την ιστορική επέτειο της Επανάστασης του 1821, αλλά και τα 60χρονα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης. Με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και συμμετοχή του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης, πραγματοποιήθηκε, χτες, η δεύτερη μέσα σ' ένα μήνα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το άγαλμα του Κ. Παλαμά στην Ακαδημίας και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή, όπου οι Ασπρομάλληδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης απαίτησαν ικανοποίηση των χρονιζόντων προβλημάτων τους που, 60 χρόνια μετά, μένουν άλυτα.

«Μια που έγινε με νόμο η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, έπρεπε να λυθούν οριστικά τα συναφή ζητήματα και όχι να μένουν χρόνια και χρόνια άλυτα και να διαιωνίζονται. Επρεπε να υπολογίζονται οι αγώνες και οι θυσίες μας και να υπάρξει πλήρης υλική και ηθική αποκατάστασή μας ως αγωνιστών και ως προσώπων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ. Μωραΐτης, πρόεδρος της ΠΟΑΟ.

Εντύπωση προκαλούσε η ακλόνητη αποφασιστικότητα των ασπρομάλληδων -πλέον- ηρωικών αγωνιστών για συνέχιση της πάλης, αλλά και ο παλμός της πορείας, κατά τη διάρκεια της οποίας με σηκωμένα τα λάβαρά τους, δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν αντιιμπεριαλιστικά και άλλα συνθήματα. «Αδίκως καρτεράτε για να λυγίσουμε, το δρόμο του αγώνα θα συνεχίσουμε!», ακουγόταν από τα στόματα των Αντιστασιακών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πριν και της ΝΔ σήμερα. Ενώ τα μηνύματα και τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης, όχι μόνον δεν αξιοποιούνται και δε διδάσκονται στη νεολαία μας αλλά και επιχειρείται, συστηματικά, η αποσιώπηση και διαστρέβλωσή τους ακόμα αν και παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ.

Στη Βουλή αντιπροσωπεία των αγωνιστών επέδωσε, μια ακόμα φορά, στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων το ψήφισμα και το υπόμνημα με τα αιτήματα των Αντιστασιακών. Ωστόσο, δήλωσαν αποφασισμένοι να δώσουν μέχρι τέλους τον αγώνα τους, έως ότου ο πρωθυπουργός δεχτεί να συναντηθεί με επιτροπή της ΠΟΑΟ και να μελετήσει και να λύσει τα προβλήματά τους.

Ανάμεσα στα αιτήματα των αντιστασιακών που περιλαμβάνονται και στο υπόμνημα είναι η πλήρης ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Η διδασκαλία στα σχολεία και το στρατό της αληθινής ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης κατά την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η ανέγερση μνημείου στην Αθήνα. Ακόμα η ενίσχυση των συντάξεων με απόδοση του 15% και καταβολή του επιδόματος στους αντιστασιακούς αγρότες. Ο επαναπατρισμός των πολιτικών προσφύγων και χωρίς εμπόδια, όπως π.χ. το γνωστό με την ιθαγένεια. Να αναγνωριστεί πραγματικά ο εμφύλιος και το δικαίωμα στους ανάπηρους του ΔΣΕ να παίρνουν πολεμική σύνταξη. Τέλος, να διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση από την αντίστοιχη της Γερμανίας τις οφειλές από το κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις για τις καταστροφές κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ