Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΥΓΕΙΑ
Εαρινή επαγρύπνηση για τη γρίπη

Δεν υπάρχει λόγος για πανικό, τονίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Προβληματισμό και ερωτηματικά προκαλεί η ανακοίνωση έναρξης επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας γρίπης απ' τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που έγιναν στις 17 Φλεβάρη του 2005.

Οπως επισημάνθηκε, στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε χτες στο υπουργείο Υγείας, οι επιστήμονες ανησυχούν για ενδεχόμενη πανδημία γρίπης που θα προκληθεί απ' τον ανασυνδυασμό του γενετικού υλικού των ιών γρίπης που προσβάλλουν τους ανθρώπους με αυτό των ιών που προσβάλλουν τα πουλερικά. Ηδη απ' το 1998 ο ΠΟΥ εξέδωσε παγκόσμια προειδοποίηση για πιθανότητα εμφάνισης νέας πανδημίας γρίπης απ' τη γρίπη των πτηνών.

Στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Υγείας «προετοιμάζεται» για την πανδημία, παραγγέλνοντας 500.000 δόσεις του μοναδικού κατάλληλου φαρμάκου που κυκλοφορεί στην αγορά και θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου σε πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η παραγγελία θα γίνει τις επόμενες μέρες και θα κοστίσει 6 - 7 εκατομμύρια ευρώ.

Προβληματισμούς ωστόσο προκαλεί ότι το εν λόγω φάρμακο προμηθεύει στην παγκόσμια αγορά αποκλειστικά συγκεκριμένη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία. Μάλιστα απαντώντας στη διαπίστωση δημοσιογράφων ότι η παγκόσμια προετοιμασία κατά της πανδημίας θα εκτινάξει την κερδοφορία της εν λόγω εταιρίας φαρμάκου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) Αγγ. Χατζάκης είπε: «Οταν υπάρχει ένα πρόβλημα μεγάλο δημόσιας υγείας πραγματικά δημιουργείται ζήτηση και δε σας κρύβω ότι κάποιοι κερδίζουν. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας της οικονομίας». Τα άλλα τρία φάρμακα για τη γρίπη, διευκρίνισε ο Αγγ. Χατζάκης, δεν είναι δραστικά στον ιό και έτσι η παραγγελία του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι μονόδρομος.

Νέα κρούσματα σε Βιετνάμ και ΛΔ Κορέας

Μία πενταμελής οικογένεια που διατηρούσε πτηνοτροφική μονάδα στο βόρειο Βιετνάμ, βρέθηκε χτες θετική στον ιό Η5Ν1 που προκαλεί τη λεγόμενη γρίπη των πουλερικών. Και οι πέντε νοσηλεύονται από τις 22 του μήνα, σε νοσοκομείο του Ανόι. Το ίδιο 24ωρο, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δήλωση επιχειρηματία στη γειτονική ΛΔ Κορέας υποστήριξε πως είναι μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών στη ΛΔ Κορέας που ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή...

Υπενθυμίζεται πως απ' το Δεκέμβρη του 2003, οπότε πρωτοεκδηλώθηκαν τα πρώτα μαζικά κρούσματα της νόσου σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, έχουν χάσει τη ζωή τους 48 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ