Κυριακή 3 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Θεσμοθέτηση του χαφιεδισμού

ICON

Με πρόσχημα πότε την «ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων», πότε τις «τρομοκρατικές» ή άλλες «ασύμμετρες απειλές», η άρχουσα τάξη έχει δημιουργήσει έναν κλοιό από μηχανισμούς θωράκισης της εξουσίας της που όποιος «πιαστεί» σε αυτόν είναι ένοχος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι μέσα σε λίγα χρόνια πάνω 1.400 κάμερες έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας, ενώ έχουν θεσμοθετηθεί ο «τρομονόμος», «ο αστυνόμος της γειτονιάς» και μια σειρά από άλλα μέτρα;

Τελευταίο μέτρο είναι η προώθηση από το κράτος συγκεκριμένων μέτρων παρακολούθησης του «εχθρού λαού» και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρώτο μέτρο ήταν η συγκρότηση της Δημοτικής Αστυνομίας και η σταδιακή ενίσχυσή της με αρμοδιότητες της ΕΛΑΣ. Το δεύτερο - και σχετικά πιο πρόσφατο - είναι η δημιουργία των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας (σ.σ.: θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 2713/99 του ΠΑΣΟΚ) και εφαρμόζουν τόσο οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ στην Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να γίνει μια αναφορά και στους... «ενεργούς πολίτες» της διοίκησης του Δήμου Βύρωνα, όπου καλεί τους δημότες να αναλάβουν χρέη αστυνόμου και να παρακολουθούν τους συμπολίτες τους.

Τα Τοπικά Συμβούλια προωθώντας το χαφιεδισμό οδηγούν στην αστυνομικοποίηση της κοινωνίας και δημιουργούν - στην κυριολεξία - μια πόλη - γκέτο, όπου ο καθένας μπορεί να ...«καρφώνει» τον άλλο στην ΕΛΑΣ! Μόλις την περασμένη βδομάδα, η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων - που στηρίζεται από τη ΝΔ - έθεσε σε εφαρμογή το νέο αυτό θεσμό με τον ορισμό των μελών των εφτά Τοπικών Συμβουλίων - αντιστοιχεί ένα σε κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα - και η μόνη παράταξη που καταψήφισε τόσο τη δημιουργία όσο και τη σύστασή του ήταν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει ο νόμος για τη λειτουργία τους:

  • «Αναλαμβάνουν το συντονισμό και την πλαισίωση πρωτοβουλιών άλλων κοινωνικών φορέων, όπως συλλόγων γονέων, εθελοντών, θεραπευτικών κοινοτήτων, που στοχεύουν στην πρόληψη της παραβατικότητας». Δηλαδή, έχουν τη δυνατότητα να εμπλέκονται στις δραστηριότητες κάθε κοινωνικού συλλόγου ή άλλου φορέα!
  • «Προτείνουν αρμοδίως μέτρα αντιεγκληματικής πολιτικής»!
  • «Συντάσσουν ετήσια έκθεση για την κατάσταση της εγκληματικότητας στο χώρο δράσης τους και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων πρόληψης»!
  • «Μεριμνούν για τη βράβευση αστυνομικών, άλλων δημόσιων λειτουργών και ιδιωτών που εκδηλώνουν ιδιαίτερο ζήλο και καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στο συγκεκριμένο Δημοτικό Διαμέρισμα»! Θα βραβεύεται, δηλαδή, ο καλύτερος χαφιές.


Avaton

Μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα μέτρων ενίσχυσης της κρατικής καταστολής, οι εργαζόμενοι έχουν μία μόνο απάντηση να δώσουν. Την οργανωμένη πάλη ενάντιά τους, την προάσπιση και διεύρυνση λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, πάλη που συνδέεται αντικειμενικά, με την πάλη για την αλλαγή της ίδιας της κοινωνίας...


Eurokinissi


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ