Σάββατο 2 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η έντονη φημολογία περί πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, που έχει πυροδοτηθεί από τις μετακινήσεις βουλευτών φέτος, εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ειδοποίησε επικεφαλής τοπικών οργανώσεων του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ), του οποίου ηγείται, ότι οφείλουν να «είναι έτοιμοι για οτιδήποτε, οποτεδήποτε». Το μήνυμα αυτό - που απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνάντηση με τα στελέχη αυτά, παρόντος και του υπουργού Εξωτερικών και από πολλούς θεωρούμενου ως «εγκεφάλου» του ΑΚ, Αμπντουλά Γκιουλ - εξηλήφθη από μεγάλο μέρος των πολιτικών σχολιαστών ως παραδοχή, από μέρους του Ερντογάν, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για να ανακτήσει τη «λαϊκή εντολή» ενόψει σκληρών ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και λόγω του «φυλλορροήματος» στο ΑΚ.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Λευκού Κόμματος, όπως είναι το προσωνύμιο του «ισλαμοδημοκρατικού» κυβερνώντος σχήματος, μειώθηκε ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες σε 363 έδρες, καθώς συνεχίζονται οι αποχωρήσεις στελεχών του προς άλλα κόμματα - τα οποία έξαφνα βρίσκονται να έχουν, εκ του μη όντος, κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το κύμα των αποχωρήσεων, σημειώνεται, άρχισε με την παραίτηση και την αποχώρηση, από την κυβέρνηση όσο και από το κόμμα, του Ερκάν Μουμτζού, υπουργού Πολιτισμού, την 15η Φλεβάρη, περίπου δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα.

Σε άλλες αξιοσημείωτες μετακινήσεις, ο βουλευτής Μεχμέτ Ερασλάν εντάχθηκε στο κόμμα του Ορθού Δρόμου - που έτσι απέκτησε τον ...6ο του βουλευτή, παρότι είχε μείνει εκτός Βουλής στις εκλογές - ενώ άλλοι 9 είναι «ανεξάρτητοι».

Το όλο πολιτικό σκηνικό μοιάζει να βρίσκεται σε μια κατάσταση αναμονής εξελίξεων. Ωστόσο, χτες ο ίδιος ο Ερντογάν έσπευσε να «διαψεύσει τις φήμες» περί εκλογών: «Για μένα, η χρησιμοποίηση του όρου "πρόωρες εκλογές" στην παρούσα φάση είναι παραπλανητική. Το πιο σημαντικό για την οικονομική σταθερότητα είναι η ασφάλεια και η (πολιτική) σταθερότητα».

Ωστόσο, ελάχιστοι πείστηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ