Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Θυμήθηκε... την πολυφωνία

Μετά από έναν ακριβώς χρόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης «θυμήθηκε» την πολιτική πολυφωνία κι αποφάσισε σήμερα να καλέσει εκπροσώπους όλων των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από την τελευταία φορά που το ΕΣΡ ασχολήθηκε με το μείζον ζήτημα της πολιτικής πολυφωνίας που αφορά τη δημοκρατία με την υποχρέωση όλων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών να παρουσιάζουν τις θέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων.

Το ΕΣΡ, όμως όλο αυτό το διάστημα δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΕΣΡ είχαν δοθεί στις 5 Απρίλη του 2004 και αφορούσαν την κάλυψη των κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από τις 7 Γενάρη μέχρι τις 7 Μάρτη του 2004

Είναι φυσικά ηλίου φαεινότερο - όπως αποδεικνύεται κάθε φορά και από τα επίσημα στοιχεία - πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί συστηματικά παραβιάζουν διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων, προβάλλοντας τα δύο μεγάλα κόμματα κι αποσιωπώντας τις απόψεις και τις θέσεις των μικρότερων κομμάτων. Αλλωστε οι διακρίσεις υπέρ του δικομματισμού ήταν ορατές ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Το ΕΣΡ έχει καλέσει σήμερα εκπροσώπους των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών για ενδεχόμενες παραβιάσεις που αφορούν την περίοδο του πρώτου δεκαπενθημέρου του Φλεβάρη 2005, αλλά και το Γενάρη του 2005 και βασίζονται σε δικά του στοιχεία και όχι σε στοιχεία της «Media services» όπως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Τα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν κυρίως τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και όχι τις ενημερωτικές εκπομπές. Και από τα στοιχεία αυτά όμως για πολλοστή φορά αναμένεται να φανεί η εξαφάνιση ουσιαστικά των μικρότερων κομμάτων και των θέσεών τους, από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Στη σημερινή συνεδρίαση δεν έχουν κληθεί εκπρόσωποι της κρατικής τηλεόρασης, κάτι που αναμένεται να γίνει σε επόμενη συνεδρίαση, αφού και η ΕΡΤ παραβιάζει Σύνταγμα και νόμους με την υπέρμετρη προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων.

Συγκεκριμένα, σήμερα έχουν κληθεί για ενδεχόμενες παραβιάσεις της πολυφωνίας εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών ALPHA, ALTER, ANTENNA, MEGA και STAR. Φυσικά σύμφωνα με τη διαδικασία σήμερα θα δοθεί χρόνος για να στείλουν οι εν λόγω τηλεοπτικοί σταθμοί υπομνήματα.

Δεν αποκλείεται επίσης σήμερα η Ολομέλεια του ΕΣΡ ν' αποφασίσει και για τον τρόπο που οι τηλεοπτικοί σταθμοί κάλυψαν τα «σκάνδαλα» στο χώρο της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης, από τη στιγμή που οι τηλεοπτικοί σταθμοί ήδη θα πρέπει να έχουν προσκομίσει τα υπομνήματα. Να υπενθυμίσουμε ότι στο θέμα αυτό προκλητική παρέμβαση είχε επιχειρήσει να κάνει η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, ζητώντας από το ΕΣΡ με την παρουσία εκπροσώπων της να γίνει συζήτηση με τους εκπροσώπους και των τηλεοπτικών σταθμών. Το αίτημα της Ενωσης δεν είχε γίνει αποδεκτό από την Ολομέλεια του ΕΣΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ