Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων και των μυστικών υπηρεσιών από το Λίβανο, δίνοντας τέλος σε μια 29χρονη παρουσία. Αυτό ανακοινώθηκε, καταρχάς, από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ που συναντήθηκε τόσο με τη συριακή όσο και με τη λιβανική ηγεσία, και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του λιβανικού στρατού.

Στις 7 Απρίλη θα αρχίσει η δεύτερη και τελευταία φάση της συριακής αποχώρησης από το Λίβανο, κατά την οποία οι 8.000 στρατιώτες που σήμερα στρατοπεδεύουν στην κοιλάδα Μπεκάα θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η αποχώρηση θα έχει ολοκληρωθεί στις 30 Απρίλη, περίπου ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Μάη. Το χρονοδιάγραμμα και οι λεπτομέρειες της συριακής αποχώρησης συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης Σύρων και Λιβανέζων αξιωματούχων, το Σάββατο, στην πόλη Αμπλαχ, του ανατολικού Λιβάνου.

Ετσι, ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ και ο υπουργός Εξωτερικών του, Φαρούκ αλ Σάραα, ανακοίνωσαν την απόφαση στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Δαμασκό. Ο Λάρσεν γνωστοποίησε στα ΜΜΕ την απόφαση και το χρονοδιάγραμμα, πριν μεταβεί, χτες, στη Βηρυτό, όπου επίσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ και τον υπουργό Εξωτερικών, Μαχμούντ Χαμούντ.

Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση της συριακής αποχώρησης έχει εφαρμοστεί η απόφαση 1559 του ΟΗΕ, και εξέφρασε την ικανοποίηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Δαμασκού εξέφρασε χτες και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους.

Στο περιθώριο των εξελίξεων αυτών έγινε γνωστό ότι αργά το βράδυ της Κυριακής σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα ο πρώην υπουργός και βουλευτής του κινήματος Αμάλ, σιίτης Αλί Χαλίλ. Ο 68χρονος βουλευτής ήταν επικεφαλής της τωρινής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ