Τετάρτη 6 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ξανά «στο πόδι» οι νησιώτες

Νέες κινητοποιήσεις το δεύτερο 15ήμερο του Μάη διοργανώνει η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση στη Σάμο τον περασμένο Νοέμβρη

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση στη Σάμο τον περασμένο Νοέμβρη
«Στο πόδι» σηκώνει ξανά τους νησιώτες η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Το αγωνιστικό σύνθημα εξέπεμψε η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, η οποία χτες, με ανακοίνωση που εξέδωσε, καλεί τους κατοίκους των νησιών, τους ναυτεργάτες, όλους τους εργαζόμενους να αρχίσουν τις προετοιμασίες για την οργάνωση παναιγαιακής - παννησιωτικής αγωνιστικής κινητοποίησης το δεύτερο 15ήμερο του Μάη. Για την καλύτερη προετοιμασία της παναιγαιακής κινητοποίησης, η Συντονιστική καλεί τις τοπικές συντονιστικές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στα νησιά να διοργανώσουν πολύμορφες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις. Η αρχή αναμένεται να γίνει στη Σάμο, στις 11 Απρίλη, όπου προετοιμάζεται και απεργιακή κινητοποίηση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, επισημαίνει ότι, στη διάρκεια της συνεδρίασής της, που έγινε την περασμένη Δευτέρα 4 Απρίλη, αφού εκτίμησε τις εξελίξεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, «διαπίστωσε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όχι μόνο δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα, αλλά επιδείνωσε την κατάσταση».

Αποφάσισε να εκφράσει αγωνιστικά την αντίθεσή της στην πλήρη «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που προωθεί η κυβέρνηση αρχίζοντας με τα δρομολόγια που έχουν ως αφετηρία τα λιμάνια Λαυρίου, Ελευσίνας, Ραφήνας και Κύμης. Επίσης, στα σχέδια για νέες αυξήσεις στα εισιτήρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, αλλά και στη συζήτηση που έχει «ανοίξει» μεταξύ εφοπλιστών και κυβέρνησης για την αύξηση του ορίου ηλικίας των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Οσον αφορά στις συσκέψεις που έγιναν στα νησιά με εκπροσώπους του ΥΕΝ, στα πλαίσια των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ναυτιλιακής Πολιτικής, η Συντονιστική σημειώνει ότι αυτού του είδους οι συσκέψεις, σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις, «επιβεβαίωσαν την εκτίμηση που εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή ότι σκοπός της κυβέρνησης και των εφοπλιστών ήταν μέσα από έναν ψευδεπίγραφο "διάλογο" να δημιουργήσουν κλίμα συναίνεσης και συνενόχους στην αντιλαϊκή πολιτική τους».

Η Συντονιστική τονίζει ότι ο αγώνας των ναυτεργατών, των εργαζομένων, όλων των κατοίκων των νησιών ενάντια σε αυτή την πολιτική, ενάντια στον κανονισμό 3577 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που «απελευθερώνει» τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και το νόμο 2932 που τον έχει ανάγει σε εθνικό δίκαιο, αποτελεί προϋπόθεση για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φτηνές, σύγχρονες, σε καθημερινή βάση, χειμώνα - καλοκαίρι, με ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι προϋπόθεση για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ