Παρασκευή 8 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεγαλώνει η «λίστα» ιδιωτικοποίησης

Απόσχιση από το «σώμα» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του μουσείου και του κάστρου της Ρόδου, με δημιουργία «ενιαίου φορέα με τη μορφή ΝΠΔΔ» προωθεί το ΥΠΠΟ, επαυξάνοντας την επικίνδυνη πολιτική «συνδιαχείρισης» της πολιτιστικής κληρονομιάς με μη κρατικούς φορείς.

Η μετατροπή αυτή «συζητήθηκε» σε υπηρεσιακή επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη στη Ρόδο και σε συνάντησή του με τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων. Η μετατροπή του μουσείου και του κάστρου σε ΝΠΔΔ, που αποτελεί «προθάλαμο» της ιδιωτικοποίησης, προωθείται «δεδομένης της ιδιαίτερης προσοχής που χρήζει η Ρόδος, καθώς αποτελεί τόπο ευρείας τουριστικής ανάπτυξης»(!). Ομολογείται, λοιπόν, κάθε τόσο, ότι τα «φιλέτα» της πολιτιστικής κληρονομιάς, που συντηρούνται και αναδεικνύονται με χρήματα του ελληνικού λαού και αποφέρουν απαραίτητα έσοδα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, αποσπώνται ακριβώς γι' αυτόν το λόγο από το βασικό κρατικό «κορμό» και περνούν στα χέρια ΔΣ, όπου θα μετέχουν και ιδιώτες, με κάθε νομική μορφή!

Επιπλέον, από τη συνάντηση αυτή προκύπτει ότι ο κατάλογος των 11 μεγάλων μουσείων της χώρας που μετατρέπονται σε ΝΠΔΔ, μέσω του σ/ν του Οργανισμού του ΥΠΠΟ, δεν είναι ο τελικός, αφού το Μουσείο Ρόδου δεν περιλαμβάνεται σ' αυτόν. Ισως, λοιπόν, το «εφεύρημα» του «ενιαίου φορέα» να είναι ο νέος «πολιορκητικός κριός» για τη «συνδιαχείριση» με τους ιδιώτες και πολλών άλλων ακόμη μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, μνημείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ