Κυριακή 17 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Πότε κερδίζει το επιπλέον πιόνι

Από την εμπειρία μας, αλλά και από ορισμένα βιβλία θεωρίας για τα φινάλε με επιπλέον πιόνι, γνωρίζουμε ότι τις περισσότερες φορές η θέση καταλήγει ισόπαλη, αφού το πιόνι είναι ακριανό, ή όταν θυσιαστεί ένα ελαφρύ κομμάτι και ακόμα όταν το επιπλέον πιόνι μπλοκαριστεί ή προκύψει θέση ΠΑΤ!

Συχνά, όμως, αυτή η διαπίστωση δεν είναι σωστή, ιδιαίτερα όταν το επιπλέον πιόνι, με μεγάλη προσοχή και σωστό παιχνίδι, αξιοποιήσει τον χώρο που έχει. Αν μάλιστα προκύψουν στη θέση και κομμάτια ανόμοια, τότε η αξιοποίηση του πιονιού γίνεται ευκολότερη.

Για παράδειγμα, στο διάγραμμα αυτού του κειμένου βλέπουμε, τη μάχη μεταξύ πύργου και αξιωματικού, έναντι πύργου και ίππου. Τα λευκά με επιπλέον πιόνι και με το σπουδαίο παράγοντα το χώρο που διαθέτει αυτό το πιόνι, καταφέρνουν να το διατηρήσουν και έτσι να φτάσουν στη νίκη.

Τα μαύρα κομμάτια δεν είχαν «δει» όλες τις μικρές λεπτομέρειες του σχεδίου τους. Ολα εξαρτώνται από την αρχική και βασική σύλληψη του σχεδίου δράσης, που αναγκαστικά φέρνει την παρτίδα στην κρίσιμη αυτή θέση.

Τώρα η θυσία του ίππου για το πιόνι, δεν μπορεί να γίνει, γιατί τα μαύρα στερούνται του χώρου και το σχέδιο αυτό καταντά προβληματικό και ακατόρθωτο. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες όπου βλέπεις το κομμάτι σου και λυπάσαι για την... κατάντια του, για το ότι είναι καθηλωμένο και ανήμπορο να προσφέρει την ελάχιστη βοήθεια. Φυσικά, δεν εγκαταλείπει κανείς τη μάχη, το παλεύει, ψάχνει έστω και την τελευταία στιγμή μήπως και υπάρχει κάποια παγίδα και συνεχίζει ο μαύρος παίζοντας 1... Πα4 + 2. Αε4 Ιθ7 3. Ρε5 Ιζ8 4. Πβ7 + Ρθ8 5. Πβ8 Πα5 + 6. Αδ5 Ρη7 7. ζ6 + Ρθ7! (Ελπίζουν τα μαύρα στην... πλεονεξία των λευκών να πάρουν τον Ιππο και στη συνέχεια ΠχΑ+! και η πολυπόθητη ισoπαλία είναι γεγονός!). Βέβαια τα λευκά δεν...«τσιμπάνε» στην έξυπνα στημένη παγίδα και συνεχίζουν: 8. Πβ7 + Ρθ8 9. Πγ7 Πβ5 10. Πγ8 Ρθ7 11. Ρδ6! και η υπεροχή του πιονιού είναι αισθητή 1-0.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ