Τρίτη 12 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο «χάρτης» των συλλόγων και των εκλογών

Σε 189 συλλόγους των πανεπιστημίων και σε 64 συλλόγους των ΤΕΙ αναμένεται να ανοίξουν αύριο οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, για την εκλογή των νέων ΔΣ και των αντιπροσώπων των φοιτητών και σπουδαστών στα Πανσπουδαστικά Συνέδρια.

Συνολικά, οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι 196 και οι σπουδαστικοί 70, ωστόσο δε γίνονται εκλογές σε όλους. Υπάρχουν νέα Τμήματα όπου τα ΔΣ δεν έχουν προλάβει να συγκροτηθούν, περιπτώσεις όπου οι εκλογές γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο (δεν προβλέπεται στον κανονισμό της ΕΦΕΕ), μια περίπτωση φοιτητικού συλλόγου που αποφάσισε να κάνει σε άλλη ημερομηνία τις εκλογές και μια περίπτωση σπουδαστικού συλλόγου που αποφάσισε να μην κάνει καθόλου φέτος εκλογές. Πέρσι, είχαν γίνει εκλογές σε 180 συλλόγους των πανεπιστημίων και σε 60 συλλόγους των ΤΕΙ.

Από τους συλλόγους στα πανεπιστήμια, όπου γίνονται φέτος εκλογές οι 36 σύλλογοι είναι συγκεντρωμένοι στην Αθήνα, 35 στη Θεσσαλονίκη, 21 στην Πάτρα, 14 στα Γιάννενα κι οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις ανά την Ελλάδα. Στα ΤΕΙ, η διασπορά των συλλόγων σε όλη τη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη, στην Αθήνα είναι συγκεντρωμένοι μόλις 8 σύλλογοι, στη Θεσσαλονίκη 6 σύλλογοι κι οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορες πόλεις (ακόμα και σε χωριά).

Πέρσι, ψήφισαν συνολικά 140.580 φοιτητές και σπουδαστές (91.303 στα πανεπιστήμια και 49.277 στα ΤΕΙ) καθιστώντας τις εκλογές τις πιο μαζικές όλων των τελευταίων χρόνων. Αντίστοιχα, σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να διατηρηθεί η συμμετοχή και φέτος.

Διαδικασία ψηφοφορίας

Ο γενικός κανόνας της διαδικασίας της ψηφοφορίας, επιτάσσει οι κάλπες να ανοίξουν με την ανατολή του ηλίου και να κλείσουν με τη δύση του, ωστόσο αυτό μεταφράζεται συχνά ως: 8 το πρωί με 8 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα (καταλόγους) των Τμημάτων (δηλαδή, όσοι δεν έχουν πάρει πτυχίο), με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας (ή του πάσο) και της αστυνομικής ταυτότητας.

Οι εκλογές διενεργούνται σε όλη την Ελλάδα με το σύστημα της απλής αναλογικής και τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρούνται στα έγκυρα. Στο πανελλαδικό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα και στη δύναμη της ΕΦΕΕ, δεν καταγράφονται τα αποτελέσματα των συλλόγων του εξωτερικού, ούτε αυτών όπου οι εκλογές γίνονται με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Επίσης, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στις εκλογές σε στρατιωτικούς (μόνιμους αξιωματικούς) και σε μέλη Σωμάτων Ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ