Κυριακή 17 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα των HΠA είναι τεράστιο και χειροτερεύει διαρκώς. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 61 δισ. δολάρια το μήνα Φλεβάρη (από 58,3 δισ. το Γενάρη), δηλαδή αύξηση κατά 4,3% σε ένα μήνα και κατά 33% σε ένα χρόνο. H αλματώδης αύξηση των εισαγωγών στα επίπεδα - ρεκόρ των 161,5 δισ. δολαρίων, σε σχέση με τη μικρή αύξηση των εξαγωγών στα 100,5 δισ. δολάρια, αποτελεί σαφή ένδειξη της επικίνδυνης ανισορροπίας.

KINA: Επενδύσεις ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων έγιναν το μήνα Μάρτη στην Κίνα. Θεωρούνται οι υψηλότερες των τελευταίων εννέα μηνών. Βεβαίως, είναι κατά 7% χαμηλότερες από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, όμως δεν παύουν να είναι πολύ μεγάλες. Τα τελευταία δύο χρόνια, μεγάλες ξένες επιχειρήσεις, όπως ο αμερικανικός κολοσσός «General Motors Corp.» και η γαλλική αλυσίδα λιανικών πωλήσεων «Carrefour», έκαναν μεγάλες επενδύσεις στην Κίνα για να επωφεληθούν από το φθηνό εργατικό δυναμικό και από τη μεγάλη ζήτηση στην εγχώρια αγορά.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ: Η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής χάλυβα στον κόσμο προέρχεται από τη συγχώνευση των δύο αμερικανικών εταιριών του κλάδου, της «Mittal Steel Corp.» (MT.N) και της «International Steel Group» (ISG.N). Η συγχώνευση ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη και προήλθε από την εξαγορά της ISG.N, από την MT.N, έναντι 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε ανακοινωθέν της, η «Mittal» ανέφερε ότι θα επενδύσει στο προσεχές μέλλον 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια στην Ευρώπη για να εδραιώσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ