Πέμπτη 21 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Συνομιλία» με κορυφαίους γλύπτες

Μια αξιόλογη σειρά εκπομπών στην ΕΤ-1

Ογκίστ Ροντέν: «Κορμός της Αντέλ» (1882)
Ογκίστ Ροντέν: «Κορμός της Αντέλ» (1882)
Ενδιαφέροντα «μαθήματα» γλυπτικής θα παρουσιάζει η ΕΤ-1 από το Μάη, με αφορμή τις εκθέσεις γλυπτικής που παρουσιάστηκαν το περασμένο καλοκαίρι στην Εθνική Πινακοθήκη. Εξι κορυφαίοι γλύπτες «συνομιλούν με τον άνθρωπο».

Οι τηλεθεατές θα έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να δουν, αλλά και να «μάθουν» για έργα των Ροντέν, Μπουρντέλ, Μαγιόλ, Μπρανκούζι, Τζακομέτι και Χένρι Μουρ. Η πρεμιέρα των εκπομπών θα γίνει στις 18 Μάη, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων. Τα 15 ημίωρα τηλεοπτικά «μαθήματα» έγιναν μέσα στους χώρους της έκθεσης, σε άμεση επαφή με τα έργα. Ο Λάμπης Ταγματάρχης ουσιαστικά θα παίζει το ρόλο του κοινού με ερωτήσεις απλές, στις οποίες απαντήσεις διεξοδικά για τα έργα θα δίνει η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα. Ετσι, η ξενάγηση στη γλυπτική και στους νόμους της γίνεται απλή και κατανοητή για όλους τους τηλεθεατές, ενώ με τη βοήθεια του φακού δίνεται η δυνατότητα ν' αποκαλυφθούν και άλλες άγνωστες πλευρές των έργων.

Μιλώντας χτες σε συνέντευξη Τύπου η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα αναφέρθηκε στις εκθέσεις λέγοντας πως «θελήσαμε να μη χαθεί αυτή η μεγάλη εμπειρία» και γι' αυτό γυρίστηκε η εκπομπή για την ΕΤ-1. Πιστεύω, είπε, πως οι νόμοι της γλυπτικής «γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εξαντλούνται στην Ελλάδα».

Τα δύο πρώτα επεισόδια γυρίστηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και αποτελούν μια σύντομη ιστορία της αρχαίας τέχνης από τον 7ο μέχρι τον 3ο π.Χ. αιώνα. Είναι μια εισαγωγή στους αιώνιους νόμους της γλυπτικής, που έφθασε στην ακμή της στην Ελλάδα. Με τους ίδιους νόμους προσεγγίζονται και ερμηνεύονται τα έργα της μοντέρνας γλυπτικής, αφού και οι έξι κορυφαίοι γλύπτες εμπνεύστηκαν από διαφορετικές περιόδους της αρχαίας ελληνικής πλαστικής. Στον Χένρι Μουρ θα είναι αφιερωμένα τέσσερα επεισόδια. Η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα τόνισε τη «σπουδαία», όπως τη χαρακτήρισε, συμπαράσταση της ΕΡΤ που είναι χορηγός επικοινωνίας.

Ο γενικός διευθυντής προγράμματος της ΕΡΤ, Κώστας Σπυρόπουλος, αναφέρθηκε στο μορφωτικό ρόλο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του για την προβολή της σειράς. Θεωρεί ότι τέτοιου είδους εκπομπές είναι «παροχή υπηρεσίας προς τους πολίτες». Ο δημοσιογράφος (Λάμπης Ταγματάρχης) όπως είπε είναι ο «μεσολαβητής ανάμεσα στο κοινό και τον ειδικό». Η ΕΤ-1 προγραμματίζει να προβάλλει την εκπομπή τρεις φορές την εβδομάδα Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 19.30. Η σειρά εκπομπών θα διαφημιστεί και μέσα από την ΕΡΤ, αλλά θα υπάρξουν καταχωρήσεις και στον Τύπο, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση στο κοινό για μια τόσο ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκπομπή. Το περιεχόμενο των εκπομπών θα γίνει και σε ψηφιακή μορφή, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και από σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ