Κυριακή 24 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εντείνεται η καταστολή

Σε προέκταση της ΕΛ.ΑΣ., μετατρέπεται η Δημοτική Αστυνομία. Η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, με πρόσχημα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, προχώρησε στην πρόσληψη 495 επιπλέον δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι ενίσχυσαν τους 170 που ήδη υπήρχαν στην υπηρεσία. Το αποτέλεσμα ήταν η Δημοτική Αστυνομία να γιγαντωθεί με τη δημιουργία 7 Αστυνομικών Τμημάτων, 1 για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα. Πέρα, όμως, από την αριθμητική αύξηση της Δημοτικής Αστυνομίας, υπάρχει και αύξηση ...αρμοδιοτήτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της «αναβάθμισης», από πλευράς αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, είναι η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (9.12.2004) για την κοινή δράση ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας. Το μνημόνιο, που υπέγραψαν η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Χαρτογράφηση των προβλημάτων στην περιοχή της Αθήνας και των αιτιών που τα δημιουργούν.
  • Κοινός προγραμματισμός στόχων, δράσεων, αλλά και διάθεσης πόρων με την ΕΛ.ΑΣ.
  • Κοινή δράση σε θέματα, όπως μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αστυνόμευση ευαίσθητων περιοχών, αντιμετώπιση παρεμπορίου, αστυνόμευση σταθμών ΗΣΑΠ, επαιτείας κλπ.
  • Από κοινού περιπολίες ή άλλες οργανωμένες δράσεις.

Το μνημόνιο υπογράφτηκε, χωρίς καν να έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και μόνον ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπύρος Χαλβατζής, αντέδρασε, ζητώντας από τη διοίκηση να έρθει το θέμα στο Συμβούλιο, κάτι που ουδέποτε έγινε. Το παραπάνω μνημόνιο κάνει σαφή την κατεύθυνση που παίρνει πλέον η Δημοτική Αστυνομία και αυτή είναι η ανάληψη όλων των παράπλευρων δραστηριοτήτων της ΕΛ.ΑΣ., ώστε η τελευταία να έχει «ελεύθερο πεδίο» στο ...«έργο» της καταστολής του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, ήταν η δημιουργία των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, με τα οποία τέθηκε από το Δήμο Αθηναίων σε εφαρμογή ο νόμος 2713/99, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προβλέπει τη σύσταση «Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας» (ΣΠΕ) για κάθε Δήμο άνω των 3.000 κατοίκων. Ενδεικτικά του τι προβλέπει ο εν λόγω νόμος είναι τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 3, ότι «τα ΣΠΕ, στα πλαίσια της συνεργασίας τους με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, υποχρεούνται να γνωστοποιούν σε αυτές πληροφορίες και στοιχεία που περιέρχονται σε αυτά και σχετίζονται με την εγκληματικότητα»!

Ετσι, τα Τοπικά Συμβούλια που δημιουργεί ο Δήμος της Αθήνας, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα «μεριμνούν για τη βράβευση αστυνομικών, άλλων δημόσιων λειτουργών και ιδιωτών που εκδηλώνουν ιδιαίτερο ζήλο και καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στο συγκεκριμένο Δημοτικό Διαμέρισμα».

Επιπλέον, ανάμεσα στις υποχρεώσεις των συμβουλίων, είναι να «συντάσσουν ετήσια έκθεση για την κατάσταση της εγκληματικότητας στο χώρο δράσης τους και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων πρόληψης» και να «προτείνουν αρμοδίως μέτρα αντεγκληματικής πολιτικής»! Η μόνη παράταξη που αρνήθηκε όχι μόνο τη σύστασή τους, αλλά και δεν έβαλε εκπροσώπους στα Τοπικά Συμβούλια, ήταν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Ολες οι άλλες παρατάξεις όρισαν αντιπροσώπους στα συμβούλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ