Σάββατο 23 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Σε πότισα ροδόσταμο

Στον Νίκο Γκάτσο θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Ολα Κύριε Νίκο είναι εδώ και το «εδώ» είναι η καρδιά μας, τα όνειρά μας και η σκέψη μας. Γιατί εσύ Κύριε Νίκο έγραψες για να σκεπτόμαστε, ακριβά όχι εύκολα.

Η πολύτιμη γραφή σου, τα ίχνη που άφησες στο χαρτί σε εξαίσια ελληνικά μοιάζουν με μια Κυριακή της ζωής μας. Από τη χαρά του πρωινού της ως την πικρή, αρκετές φορές, αλλά πάντα ευγενική μελαγχολία του απογεύματός της.

Ο ποιητής, που μας δώρισε στην ελληνική γλώσσα την ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, γεννήθηκε στις 30 Απρίλη 1915 στην Ασέα Αρκαδίας.

Ως φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής, δημοσίευσε στη «Νέα Εστία» τα πρώτα του ποιήματα, ενώ μέσα στην Κατοχή έγραψε την εξαιρετικής ομορφιάς «Αμοργό». Μετά το τέλος του πολέμου, για καθαρά βιοποριστικούς λόγους, άρχισε μεταξύ άλλων να γράφει και στίχους. Η πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία ήταν το 1958 με το τραγούδι «Χάρτινο το φεγγαράκι», που μελοποίησε ο Μάνος Χατζιδάκις, η συνεργασία του οποίου με τον Γκάτσο για δεκαετίες μετά θα μας δώσει μεγάλα τραγούδια.

Μεγάλα τραγούδια θα μας δώσει και η συνεργασία του Νίκου Γκάτσου με τον Μίκη Θεοδωράκη, που ξεκίνησε το 1960 με τα τραγούδια «Είχα φυτέψει μια καρδιά» και «Μυρτιά».

Το 1964 ηχογραφήθηκαν τα τραγούδια και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι για τον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα που είχε μεταφράσει ο Γκάτσος για το Θέατρο Τέχνης το 1948.

Ακριβώς την 21η Απρίλη 1967, κυκλοφόρησε ο δίσκος «Θαλασσινά Φεγγάρια» των Μίκη Θεοδωράκη - Νίκου Γκάτσου, που απαγορεύτηκε μαζί με όλο το έργο του συνθέτη.

Ακολούθησαν συνεργασίες του Νίκου Γκάτσου με τους Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Ελένη Καραΐνδρου, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Χριστόδουλο Χάλαρη, ενώ από τις κορυφαίες δημιουργικές στιγμές του ποιητή είναι το εκπληκτικό «Ρεμπέτικο» του 1983 σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.

Τελευταίες συνεργασίες, η «Ενδεκάτη Εντολή» σε μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου, η «Σκοτεινή Μητέρα» και «Τα Κατά Μάρκον» με τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Ο Νίκος Γκάτσος «έφυγε» για «τ' αστέρι του βοριά» στις 12 Μάη 1992, έχοντάς μας κληροδοτήσει τραγούδια - στυλοβάτες του ελληνικού πολιτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ