Κυριακή 24 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κινέζικα» και «ευρωσύνταγμα»

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώνει ότι ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» είναι ιερός και απαραβίαστος κανόνας, όμως, όταν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια βλέπουν τα κέρδη τους να απειλούνται, τότε η Κομισιόν θυμάται τον «προστατευτισμό».

Οπως έγινε γνωστό, στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος, Πίτερ Μάντελσον, θα προτείνει την ερχόμενη βδομάδα τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ειδών ένδυσης από την Κίνα, για τη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Η υπόθεση έχει δύο πτυχές, μια οικονομική και μια πολιτική. Η πρώτη αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλωστοϋφαντουργίες και οι βιομηχανίες ιματισμού από τις αθρόες εισαγωγές κινεζικών προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις συνεχείς καταγγελίες της «Euratex» (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργίας και Ενδυσης), αποφάσισε στις 9 Απρίλη να εξετάσει την ανάγκη για λήψη προστατευτικών μέτρων.

Οπως έχει δηλώσει εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου, Πίτερ Μάντελσον, το αίτημα για λήψη προστατευτικών μέτρων αφορά 12 προϊόντα (φανέλες, πουλόβερ, παντελόνια, γυναικεία, παιδικά και ανδρικά ρούχα κλπ.), ενώ ο σχετικός κατάλογος μπορεί να διευρυνθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Ομως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πολιτική πτυχή αυτού του ζητήματος, αφού αφορά, μεταξύ των άλλων, και το δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα» στις 29 Μάη στη Γαλλία.

Η γαλλική κυβέρνηση, υπολογίζοντας ότι ένα μέρος της δυσαρέσκειας των Γάλλων, που ψηφίζουν «όχι», οφείλεται και στο ενδεχόμενο να κλείσουν κάποιες κλωστοϋφαντουργίες, εξαιτίας των κινεζικών προϊόντων, ζήτησε από την Κομισιόν να παρέμβει ταχύτατα.

Ετσι, δεν αποκλείεται για το «χατίρι» του «ευρωσυντάγματος» να έχουμε κάποια πρόσκαιρα μέτρα περιορισμού των κινεζικών εισαγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ