Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Πολυφωνία: αναμείνατε στο... ακουστικό σας

Εγκρίθηκαν πιστοποιητικά συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ

«Μετατέθηκε», όπως άλλωστε αναμενόταν, για μετά το Πάσχα το μείζον ζήτημα της πολιτικής πολυφωνίας - και αν τελικά συζητηθεί - με την αιτιολογία ότι η ακρόαση του ALTER έγινε χτες και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θέλει να δει συνολικά το θέμα για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Εν τω μεταξύ, όπως είπε το μέλος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης, ήδη το ΕΣΡ έχει στείλει έγγραφο προς την πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, υπενθυμίζοντας ότι στις αρχές Ιούνη λήγει η θητεία τριών μελών του. Η θητεία των Ροδόλφου Μορώνη, Ιριδας Αυδή και του πρώην μέλους Αργύρη Καρρά κατόπιν κληρώσεως ήταν τριετής. Ο Αργύρης Καρράς έγινε γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και στη θέση του ορίστηκε ο Νέστορας Κουράκης του οποίου λήγει η θητεία. Να υπενθυμίσουμε ότι αρμόδιο για το διορισμό του ΕΣΡ είναι το Προεδρείο των Προέδρων της Βουλής.

Σύσταση για υπέρβαση του διαφημιστικού χρόνου κατά τη διάρκεια προβολής ταινιών επέβαλε χτες το ΕΣΡ στους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA, MEGA, STAR, ANTENNA, ALTER. Καθημερινά, ως γνωστό οι τηλεθεατές που επιλέγουν να δουν ταινία στην τηλεόραση, βομβαρδίζονται από συνεχείς διακοπές για διαφημίσεις. Με ΠΔ όμως, ορίζεται ότι σε μία 2ωρη ταινία μπορεί να γίνει διακοπή και να μεταδοθούν διαφημίσεις μετά από 45 λεπτά, διάταξη που καθημερινά παραβιάζεται.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ εγκρίθηκε η χορήγηση 14 πιστοποιητικών διαφάνειας συνολικού ύψους 89 εκατ. 615 χιλ. ευρώ. Ο Ροδόλφος Μορώνης αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του Τύπου για «βιομηχανία» πιστοποιητικών, διευκρίνισε ότι το ΕΣΡ εκδίδει πιστοποιητικά για έργα που ανατίθενται από τις αναθέτουσες αρχές. Δεν είναι το ΕΣΡ, είπε χαρακτηριστικά, αυτό που «αναθέτει τα έργα». Να σημειωθεί επίσης ότι τα πιστοποιητικά εξακολουθούν να χορηγούνται με το νόμο για το «βασικό μέτοχο» του ΠΑΣΟΚ. Το ΕΣΡ, όπως ανέφερε ο Ρ. Μορώνης, παίρνει απόφαση με βάση τα επίσημα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του και με αυτά καταλήγει στις αποφάσεις του. Εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ότι το ΕΣΡ δεν είναι υπεύθυνο εάν ορισμένοι ιδιοκτήτες ΜΜΕ δεν εμφανίζονται πουθενά ως μέτοχοι εταιριών. Από τη χτεσινή ψηφοφορία απήχε το μέλος του ΕΣΡ Κώστας Παπακώστας δηλώνοντας ότι είναι «δύσκολο να έχει υπεύθυνη άποψη για πιστοποιητικά τα οποία κοινοποιούνται στην Ολομέλεια του ΕΣΡ την τελευταία στιγμή».

Τα περισσότερα πιστοποιητικά που χορηγήθηκαν ανήκουν σε εταιρίες του Ομίλου Μπόμπολα. Υπάρχουν και πιστοποιητικά της Intracom και του Ομίλου Βαρδινογιάννη. Το μεγαλύτερο σε χρηματικό ύψος πιστοποιητικό χορηγήθηκε στην «Τομή ΑΒΕΤΕ» για έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ, που αφορά έργο ύδρευσης της Κρήτης. Το ύψος του έργου ανέρχεται σε 48 εκατ. 970 χιλ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ