Σάββατο 30 Απρίλη 2005 - Κυριακή 1 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συντονισμένος αγώνας των λαών ενάντια στη νέα τάξη των ιμπεριαλιστών

Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ που συνεδρίασε στη Λάρνακα της Κύπρου στις 5-6 του Μάρτη

Αντιπολεμική διαδήλωση στην Αθήνα με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την έναρξη του πολέμου ενάντια στο Ιράκ
Αντιπολεμική διαδήλωση στην Αθήνα με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την έναρξη του πολέμου ενάντια στο Ιράκ
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) πραγματοποίησε τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του στη Λάρνακα της Κύπρου στις 5-6 του Μάρτη 2005, που ήταν η πρώτη του συνεδρίαση μετά το Συνέδριο της Αθήνας το Μάη του 2004, σηματοδοτώντας, όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση που εκδόθηκε, μια ιστορική χρονιά για όλα τα κινήματα ειρήνης στον κόσμο. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκπρόσωποι 20 κινημάτων απ' όλο τον κόσμο.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, τονίζεται στην απόφαση της ΕΕ του ΠΣΕ, παραβιάζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, προωθούν την επιθετική πολιτική του προληπτικού χτυπήματος στο όνομα του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας"». Ακολούθως αναφέρεται: «Τασσόμαστε υπέρ του δικαιώματος του ιρακινού λαού να αντισταθεί με κάθε τρόπο και να απαιτήσει την απελευθέρωση της χώρας του από την κατοχή και να ορίζει ο ίδιος ο λαός το μέλλον του. Καταδικάζουμε επίσης τη δολοφονία αθώων πολιτών. Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αυξάνει ολοένα την ένταση στην περιοχή, με τις απειλές που εξαπολύει κατά της Συρίας και του Ιράν, καθώς και με τη συνεχιζόμενη κατοχή του Αφγανιστάν».

Ολοι οι ιμπεριαλιστές μαζί

Καθώς η συνάντηση της Κύπρου έγινε λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη Μπους στην Ευρώπη και τη Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ-ΕΕ, στην απόφαση της ΕΕ του ΠΣΕ επισημαίνεται:

«Με προκλητικό τρόπο, ο Πρόεδρος Μπους συνόψισε το αποτέλεσμα των κοινών αποφάσεων που επιτεύχθηκαν με τους Ευρωπαίους "συμμάχους και εταίρους", όπου ο προληπτικός, ατέρμονος πόλεμος αποτελεί το βασικό ενδιαφέρον και το μέσον του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του για την επιβολή της παγκόσμιας κυριαρχίας τους. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού ολοένα αυξάνεται και ότι γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ενταθεί η πάλη των λαών».

Στη συνέχεια αφού γίνεται η εκτίμηση ότι «στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει εκ νέου κλιμάκωση των επεμβάσεων και των επιθέσεων σε όλες τις ηπείρους» τονίζεται: «Οι διακηρύξεις που έγιναν σχετικά με την "προσέγγιση" ΗΠΑ-ΕΕ, η δέσμευση των 25 να ενισχύσουν το ρόλο του ΝΑΤΟ ως χώρου διεξαγωγής "στρατηγικού διαλόγου", οι συμφωνίες για το Ιράκ, οι κοινές αναφορές για τη Μέση Ανατολή, καθώς και για άλλες χώρες σηματοδοτούν σοβαρές εξελίξεις για την επερχόμενη περίοδο».

Κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Σχετικά με τη Μέση Ανατολή τονίζεται: «Το ΠΣΕ στηρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ καθώς επίσης και τη μόνη δίκαιη λύση που υπάρχει, δηλαδή την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, πλάι στο Ισραήλ».

Επίσης, το ΠΣΕ «επιβεβαιώνει τη στήριξή του στον αγώνα του κυπριακού λαού για τη λήξη της τουρκικής κατοχής, για την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού και την επανένωση της Κύπρου».

Ειδικά για την Ασία αναφέρεται: «Η σημερινή στρατιωτική πολιτική των ΗΠΑ και η εφαρμογή της αποτελεί απειλή για την ασφάλεια στην Ασία και στον Ειρηνικό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανασυντάσσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην Ιαπωνία και στην Κορέα και σε άλλες χώρες στην περιοχή».

Στη συνέχεια αναφέρεται στην Αφρική, όπου σημειώνει: «Εξαντλημένη από φτώχεια και αρρώστιες, αγωνίζεται για την επιβίωσή της, ενώ οι λαοί της αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον ενάντια στις νεοφιλελεύθερες συνταγές των διεθνών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που είναι υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους».

Για την Ευρώπη υπογραμμίζεται ότι «το 2005 θα είναι μια σημαντική χρονιά για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το "Ευρωπαϊκό Σύνταγμα", που στρατιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο την Ευρώπη, βρίσκεται στο στάδιο της επικύρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΣΕ στηρίζει την καμπάνια των ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης κατά του "ευρωσυντάγματος"».

Αναφορικά με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, τονίζεται ότι αυτές «ενισχύουν και ενθαρρύνουν τον αγώνα για ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία» και εκφράζεται η αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, ενώ την ίδια ώρα «ο ηρωικός λαός της Κούβας εξακολουθεί να αντιστέκεται στις απειλές και στις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί».

Γενικευμένη επίθεση κατά των εργαζομένων

Εκτιμάται ακόμα ότι «η επιθετική πολιτική της "νέας τάξης πραγμάτων", που προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ σήμερα, έχει ενταθεί με την καθολική εφαρμογή μέτρων που συνθλίβουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, επιδεινώνουν το βιοτικό επίπεδο, αυξάνουν την ανεργία, τη φτώχεια, την πείνα, τη δυστυχία». Και τονίζεται: «Η αναγνώριση απλά και μόνο της ύπαρξης προβλημάτων, όπως γίνεται σε εκδηλώσεις όπως αυτές του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, δεν μπορεί να συγκαλύψει τους υπεύθυνους γι' αυτή την κατάσταση». Γι' αυτό «το προσεχές διάστημα, το ΠΣΕ και τα κινήματα ειρήνης θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά με τα εργατικά κινήματα και τα κινήματα που αγωνίζονται κατά της νεοαποικιακής δίνης που σαρώνει τους λαούς με συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς».

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ καλεί όλα τα κινήματα ειρήνης και τις οργανώσεις, όλους τους φιλειρηνιστές στον κόσμο να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν ενάντια στον κοινό εχθρό, που μας στερεί τα δικαιώματά μας και το μέλλον μας.

Με τον ίδιο τρόπο το ΠΣΕ καλεί τις οργανώσεις-μέλη και κάθε φιλειρηνιστή να δυναμώσουν όλοι τον αγώνα για την εξάλειψη της πείνας, της φτώχειας και των επιπτώσεών τους στον κόσμο, απαιτώντας πρωταρχικά τη διαγραφή του εξωτερικού χρέους του τρίτου κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ