Τετάρτη 24 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΪΔΑΡΙ
Τα «μάζεψε» ο δήμαρχος

Μετά από αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων, το δημοτικό συμβούλιο χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σύμβαση, με την οποία εκχωρούνταν αρμοδιότητες του δήμου σε ιδιωτική εταιρία

Οι αγωνιζόμενοι δημότες του Χαϊδαρίου έχουν κάθε λόγο να νιώθουν περήφανοι, αφού, έπειτα από την άμεση και δυναμική τους παρέμβαση, κατάφεραν να αποτρέψουν προς το παρόν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δήμου τους σε ιδιωτική εταιρία και να πετάξουν στα σκουπίδια την αποικιοκρατικού χαρακτήρα προτεινόμενη σύμβαση.

Οταν, μάλιστα, ο ίδιος ο εμπνευστής της συμφωνίας του δήμου με τον «Ευρωπαϊκό Ομιλο Οικονομικού Σκοπού», ο δήμαρχος, δηλαδή, της πόλης Κ. Ντηνιακός, ομολόγησε, έστω και εκ των υστέρων, ότι οι όροι της σύμβασης είναι απαράδεκτοι, φαίνεται ακόμα πιο σημαντική η ανάγκη διαρκούς λαϊκής παρέμβασης. Ο δήμαρχος, στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε προσκαλέσει εκπρόσωπο της πολυεθνικής εταιρίας για ενημέρωση, ενώ είχε κατηγορήσει τον επικεφαλής της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Χαϊδαρίου» Μιχάλη Σελέκο ότι δεν ήθελε να πάρουν οι δημότες τα χρήματα που πρόσφερε η εταιρία.

Η στροφή 180 μοιρών του δημάρχου οφείλεται αποκλειστικά στην άμεση παρέμβαση των δημοτών και στην πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης, που έκανε η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση», δίνοντας στη δημοσιότητα την κατάπτυστη σύμβαση που προωθούσε η δημοτική αρχή.

Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ, αποφασίστηκε ομόφωνα η απόρριψη του προτεινόμενου σχεδίου σύμβασης με τον Ομιλο και η απόρριψη της συμμετοχής του ίδιου του δήμου στον Ομιλο. Επίσης, καθόρισε τους αναγκαίους όρους και προϋποθέσεις για αναζήτηση χρηματοδοτικών πηγών: Οι πιστώσεις που τυχόν θα εξασφαλιστούν πρέπει προηγουμένως να έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες νομισματικές αρχές της χώρες. Καμία εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δήμου δεν είναι δυνατή. Οποιαδήποτε μελέτη, παρέμβαση ή έργο εκτελεστεί στα όρια του δήμου πρέπει προηγουμένως να έχει εγκριθεί από το ΔΣ. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, ο δήμος έχει δικαίωμα επίβλεψης ή ακόμα και διακοπής των εργασιών. Από την εκτέλεση του έργου, καμιά οικονομική επιβάρυνση ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση δεν μπορεί να προκύψει σε βάρος του δήμου και των δημοτών.

Μιλώντας στο «Ρ», Ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Σελέκος χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση που πήρε το ΔΣ μετά από την κινητοποίηση των κατοίκων και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ενημέρωση, η συμμετοχή και η αγωνιστική συσπείρωση των δημοτών.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκαλύφθηκε μετά από σχετικό ρεπορτάζ του «Ρ», πρωταγωνιστές στην υπόθεση εκχώρησης του συνόλου των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης σε ιδιωτική εταιρία εμφανίζονται ο Δήμος Νίκαιας και η Νομαρχία Δυτικής Αττικής, που έχουν συστήσει, χωρίς εγκρίσεις από τα ανάλογα όργανα, κοινή εταιρία με ιδιώτες. Η εταιρία αυτή έχει βγει στην αγορά, μαζεύοντας πελάτες ανάμεσα στους δήμους, υποσχόμενη πως έχει το μέσον να εξασφαλίσει πιστώσεις. Ζητά για αντάλλαγμα να της εκχωρηθεί το σύνολο των δικαιωμάτων του δήμου να είναι αυτός η «αναθέτουσα αρχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ