Παρασκευή 29 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρών σ' όλους τους αγώνες

Στις 28 Δεκέμβρη 2004 έφυγε από κοντά μας ο αγαπητός μας σύντροφος ΣΩΤΗΡΗΣ ΡΗΓΑΤΗΣ. Ο σ. Σωτήρης γεννήθηκε το 1926 στα Λιμενάρια και από μικρός εντάχθηκε στο κίνημα μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ απ' όπου και πολέμησε ενάντια, τόσο στο γερμανικό όσο και στο βουλγάρικο ζυγό που υπήρχε στον τόπο μας. Το 1946 φεύγει με την πρώτη αποστολή από το Νησί και αποβιβάζεται στο Κοτζά Ορμάν μαζί με άλλους 44 Θασίτες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού και εντάσσεται στην 3η μεραρχία που είχε έδρα τη Δαδιά του Εβρου. Συμμετέχει σε επιχειρήσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου και τραυματίζεται. Στη συνέχεια συλλαμβάνεται φυλακίζεται και εξορίζεται στη Μακρόνησο.

Είναι η χρονική περίοδος που «βαφτίζεται» με το ψευδώνυμο «Βράχος» για να το χρησιμοποιεί στον παράνομο μηχανισμό του Κόμματος. Ωστόσο το ψευδώνυμο αυτό χαρακτηρίζει την ιδεολογική του σταθερότητα, την αγωνιστικότητα και την καθαρότητα του χαρακτήρα του. Μετά την αποφυλάκισή του εντάσσεται στις γραμμές του ΠΑΜΕ και μετέπειτα στην ΕΔΑ. Υφίσταται όλες τις διώξεις της εποχής: φακέλωμα, πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για να βρει δουλιά, συνεχείς πιέσεις και ενοχλήσεις από το αστικό κράτος.

Μετά τη δικτατορία εντάσσεται στις γραμμές της Κομματικής Οργάνωσης Λιμεναρίων Θάσου του ΚΚΕ απ' όπου δίνει τη μάχη του ενάντια στον αναθεωρητισμό και οπορτουνισμό που, για μικρό χρονικό διάστημα, εγκλωβίζει αρκετούς φίλους και οπαδούς του Κόμματος. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του καθοδηγεί τη δουλιά και πρωτοστατεί στη δημιουργία συνδικαλιστικού κινήματος στους συνταξιούχους μέσα από τις γραμμές των αντιστασιακών.

Η απουσία του θα στοιχίσει σε όλους μας γιατί πίσω του αφήνει ένα μεγάλο κενό. Εμείς οι νεότεροι θα συνεχίσουμε τον αγώνα του και θα διδασκόμαστε από τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά και το ήθος του. Καλό ταξίδι σύντροφε Σωτήρη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.

Στη μνήμη του, τα παιδιά του και η γυναίκα του προσφέρουν στην ΚΟΒ Λιμεναρίων Θάσου 50 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ