Παρασκευή 29 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΡΑΪΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συνέχιση του φονικού «Σχεδίου Κολομβία»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΑΒΑΝΑ.-

«Δε σταματάς στη μέση μία προσπάθεια που είναι πολύ αποτελεσματική», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ανακοινώνοντας παράλληλα τη συνέχιση του προγράμματος «Σχέδιο Κολομβία».

Παρότι η διάρκεια της ισχύος του «Σχεδίου Κολομβία» είναι πενταετής και λήγει στο τέλος του χρόνου, η Κοντολίζα Ράις από την Μπογκοτά, κατά τη διάρκεια της πενθήμερης περιοδείας της στη Λατινική Αμερική, προκατέλαβε και το ίδιο το Κογκρέσο, το οποίο είναι το αρμόδιο να αποφασίσει τη συνέχιση του προγράμματος. Βέβαια ο Πρόεδρος της Κολομβίας έσπευσε να αποστείλει στο Κογκρέσο το μυστικό μνημόνιο, όπου τονίζεται «η αλλαγή ισορροπιών στην περιοχή των Ανδεων εξαιτίας των τυφεκιών ΑΚ-47 που παρήγγειλε η Βενεζουέλα»...

Ετσι σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε, η Ράις απλά επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις προσπάθειες της Κολομβίας στη «μάχη κατά της διακίνησης ναρκωτικών και ενάντια στους αριστερούς αντάρτες», αφού το «Σχέδιο Κολομβία» μπορεί να αφορά επισήμως την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών, ουσιαστικά όμως έχει ως στόχο την καταστολή των ανταρτών και του λαϊκού κινήματος. Η ετήσια στρατιωτική ενίσχυση που παρέχει η Ουάσιγκτον στην Μπογκοτά ξεπερνά τα 600 εκατ. δολάρια και φυσικά θα συνεχιστεί.

«Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Κολομβία, με τη βοήθειά μας, κατάφερε να επανακτήσει μεγάλο τμήμα του εδάφους της και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία προς όφελος τριών και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της», τόνισε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εξήρε την πολιτική της κυβέρνησης Ουρίμπε, του πιστότερου «υπηκόου» των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική. Στη διάρκεια της προεδρίας του, έμποροι ναρκωτικών, αλλά και ηγετικά στελέχη των FARC-EP έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος έχει υιοθετήσει πλήρως την αμερικανική πολιτική «για τα ναρκωτικά και την τρομοκρατία».

Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες Ουάσιγκτον και Μπογκοτά έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο απέναντι στη Βενεζουέλα, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν παράγοντα αποσταθεροποίησης της Λατινικής Αμερικής. Χαρακτηριστική, δε, της νέας επιδείνωσης των σχέσεων Κολομβίας - Βενεζουέλας ήταν η απάντηση του Προέδρου Ούγο Τσάβες Φρίας στον Ουρίμπε με αφορμή τη «διαρροή» του μυστικού μνημονίου: «Ισως το πιόνι να λέει στη βασίλισσα αυτό που θέλει να ακούσει για να την ευχαριστήσει. Αρκετά πια με αυτή τη στάση της Κολομβίας, να λειτουργεί σαν το πιόνι της αυτοκρατορίας».

Σύσφιξη δεσμών Βενεζουέλας - Κούβας

Στο μεταξύ, ο Ούγο Τσάβες βρίσκεται από χτες στο Νησί της Επανάστασης, με στόχο την υπογραφή νέου πακέτου εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών με την Κούβα στο πλαίσιο του μπολιβαριανού μοντέλου οικονομικής συνεργασίας, της ALBA, γεγονός που αποτελεί το πιο ισχυρό μήνυμα που μπορεί να αποστείλει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προς τις ΗΠΑ, όπως τονίζει η κουβανική εφημερίδα «Granma». Οι συμφωνίες αφορούν τους τομείς ενέργειας, υγείας, παιδείας, πολιτισμού και υποδομών.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος Τσάβες εγκαινίασε χτες τα γραφεία της εταιρίας πετρελαίου «PdVSA» αλλά και της Τράπεζας Banco Industrial de Venezuela. Ενώ χτες το απόγευμα από κοινού με τον Φιντέλ Κάστρο θα συμμετείχαν σε διεθνή συνάντηση οργανώσεων που αντιτίθενται στο σχέδιο νεοαποικιοποίησης της αμερικανικής υποηπείρου, τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής-ALCA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ