Σάββατο 7 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»
Στα βήματα του Μπέρτολντ Μπρεχτ

Σε αντιφασιστικά ποιήματα του Μπέρτολντ Μπρεχτ θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM», αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης.

Στην εκπομπή θα απαγγελθούν και θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα του Μπρεχτ.

Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1898 στη Βαυαρία, σπούδασε Ιατρική στο Μόναχο, ενώ το 1918 υπηρέτησε σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Τα πρώτα του έργα εκφράζουν αντιαστική διάθεση και ατομική ριζοσπαστική διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο και τον ξεπεσμό του ανθρώπου στον καπιταλισμό.

Το 1926 στάθηκε αποφασιστική χρονιά για τον Μπρεχτ, καθώς προσέγγισε τον μαρξισμό με αφορμή την απόπειρα συγγραφής του θεατρικού έργου «Τζόε Φλαϊσχάκερ από το Σικάγο». Ο Μπρεχτ, αναζητώντας κάποια ερμηνεία που δεν του έδιναν οι αστικές θεωρίες πολιτικής οικονομίας για το μηχανισμό του χρηματιστηρίου σταριού στο Σικάγο, διάβασε το «Κεφάλαιο» του Μαρξ και από εκεί οδηγήθηκε στον Λένιν. «Γεννήθηκε» ένας νέος Μπρεχτ, που εντάχθηκε στις γραμμές των κομμουνιστών εργατών της τέχνης.

Μεταξύ 1924-1933, ο Μπρεχτ εργάστηκε στο Βερολίνο με τους σκηνοθέτες Μαξ Ράινχαρτ και Ερβιν Πισκέιτορ και τον συνθέτη Κουρτ Βάιλ. Ολη αυτήν την περίοδο τα θέματα των ποιημάτων του είναι παρμένα από την κατάσταση της εργατικής τάξης και την πάλη των τάξεων, καθώς και από την εμπειρία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ. Στο θέατρο, η σύγκρουση του Μπρεχτ με την αστική κοινωνία αποτυπώνεται με την «Ανοδο και την Πτώση της πόλης Μαχαγκόνι» και την «Οπερα της πεντάρας».

Το 1933 ο Μπέρτολντ Μπρεχτ εξορίστηκε στις Σκανδιναβικές χώρες (1933-1941) και εν συνεχεία στις ΗΠΑ (1941-1947), από τις οποίες έφυγε, αφού πρώτα παρουσιάστηκε στην περιβόητη Μακαρθική αντικομμουνιστική επιτροπή.

Στη Γερμανία οι ναζί έκαψαν τα βιβλία του και του αφαίρεσαν την ιθαγένεια. Στα ποιήματά του ο ζόφος του Τρίτου Ράιχ αποτυπώθηκε με μεγάλη ενάργεια, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την ταξική προέλευση του φασιστικού καθεστώτος.

Στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, οι αγωνιστές τραγουδούσαν τα τραγούδια του σε 27 γλώσσες την ώρα της μάχης.

Στη διάρκεια της εξορίας του, ο Μπρεχτ έγραψε σπουδαία έργα, ενώ στη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου έγραφε ποιήματα για να μεταδοθούν από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μόσχας στους Γερμανούς φαντάρους του Ανατολικού Μετώπου, χωρίς σ' αυτά να υπάρχει ούτε μια λέξη μίσους για το γερμανικό λαό.

Μετά το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε να προειδοποιεί για την ατομική βόμβα και για το ρόλο που επεφύλασσε ο ιμπεριαλισμός στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, ενώ υπερασπίστηκε αποφασιστικά την υπόθεση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις Λαϊκές Δημοκρατίες έως το τέλος της ζωής του.

Ο Μπρεχτ τιμήθηκε με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1955, και «έφυγε», ένα χρόνο αργότερα, στις 14 Αυγούστου 1956 στη ΓΛΔ, έχοντάς μας κληροδοτήσει ποιήματα και έργα που δεν αντανακλούν απλά την ταξική πάλη, αλλά διδάσκουν και πώς να διεξάγεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ