Σάββατο 7 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο κίνδυνος για τα δάση

Ακόμη δεν ήρθε το καλοκαίρι και μία μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη Λιχάδα Ευβοίας. Με την εντός μηνός έλευση του καλοκαιριού και τη συνεπακόλουθη αύξηση της θερμοκρασίας, είναι βέβαιη η αύξηση του μεγέθους και του αριθμού των πυρκαγιών στα δάση.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση των πυρκαγιών να ήταν επιτυχής με τις συνεχείς επιφυλακές, την υπερωριακή εργασία και το ζήλο του προσωπικού που υπερέβαινε το καλώς εννοούμενο υπηρεσιακό καθήκον. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι άσχημα, γιατί το προσωπικό έχει ελαττωθεί πολύ, λόγω συνταξιοδότησης και μη αντικατάστασής του με νέους πυροσβέστες. Η τελευταία πρόσληψη έγινε στις 5-3-2001 και, ήδη, λείπουν 3.600 πυροσβέστες, δηλαδή το 1/3 της δύναμης του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Με την κατάσταση αυτή, η οποία έχει φθάσει στο μη περαιτέρω σ' ό,τι αφορά την αριθμητική δύναμη των πυροσβεστών, ο κίνδυνος για μεγαλύτερες καταστροφές δασών είναι μεγάλος και απολύτως υπαρκτός.

Είναι γνωστό ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ομως εάν το θέμα εξεταστεί ρεαλιστικά, διαπιστώνουμε ότι:

Πρώτον: το ποσοστό που απαιτείται για τις συνεχείς επιφυλακές και τις πολλές ώρες υπερωριακής εργασίας (οι οποίες σημειωτέον καταπονούν και μειώνουν την αποτελεσματικότητα) καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης για την πρόσληψη πυροσβεστών. Ισως όχι και των 3.600 που λείπουν, αλλά ενός ανάλογου αριθμού.

Δεύτερον: Το όφελος για την Εθνική Οικονομία που θα προκύψει, από τον περιορισμό των ζημιών στις καλλιέργειες και προπαντός την προστασία από περιβαλλοντική καταστροφή, που κι αυτή, εκτός των άλλων, εμπεριέχει και τεράστια οικονομικά ωφελήματα, με τη συγκράτηση εδαφών και αποφυγή πλημμυρών. Συμπέρασμα: Για τους παραπάνω λόγους είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος με νέους πυροσβέστες. Βέβαια, η σχετική δαπάνη θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά, αλλά η ανταπόδοση θα είναι γρήγορη και πολλαπλάσια και προπαντός με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΟΤΟΥΡΙΔΗΣ
Επίτιμος Αρχηγός Πυρ/κού Σώματος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ