Κυριακή 8 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επαγγελματικές ασθένειες: Ο νέος «αρμαγεδών»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βαρύ φόρο αίματος για τα κέρδη των μονοπωλίων πληρώνουν οι εργαζόμενοι σ' όλο τον κόσμο. Στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 27 Απρίλη, αναφέρεται ότι 2,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας επαγγελματικών ασθενειών!

Η έκθεση, που συντάχθηκε σε συνεργασία της ΔΟΕ με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), στηρίζεται σε στοιχεία του 2001. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο πρόλογό της, η αξία της παραμένει, αφού και τα πρόσφατα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο φόρος του αίματος συνεχώς μεγαλώνει.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ετησίως σημειώνονται 270 εκατομμύρια εργατικά ατυχήματα. Από τους υπολογισμούς της ΔΟΕ, προκύπτει ότι το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού πέφτει θύμα μεγαλύτερου, ή μικρότερου εργατικού ατυχήματος κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Υπολογίζεται ακόμη ότι ένα ποσοστό 30% των ανέργων είναι θύματα εργατικού ατυχήματος, από τις συνέπειες του οποίου είναι απίθανο να βρουν νέα εργασία.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια μεγάλη αύξηση των θανάτων από επαγγελματικές ασθένειες και θανάσιμα εργατικά δυστυχήματα στις χώρες όπου οι πολυεθνικές μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους αναζητώντας φθηνότερη εργατική δύναμη, ανύπαρκτη εργατική νομοθεσία και πολιτική υγιεινής και ασφάλειας. Συγκεκριμένα, στο σχετικό πίνακα, φαίνεται ότι ανά 100.000 εργαζόμενους, στις αναπτυγμένες χώρες έχουμε 5 θανατηφόρα ατυχήματα, στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες 13, στην Ινδία 12, στην Κίνα 10, στην υπόλοιπη Ασία 21, στην υποσαχάρεια Αφρική 21,5, στη Λατινική Αμερική 15 και στη Μέση Ανατολή 17 θανατηφόρα ατυχήματα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από επαγγελματικές ασθένειες και εργατικών ατυχημάτων εμφανίζεται στον κλάδο των κατασκευών. Ειδικά για τον κλάδο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία αναφέρει ότι στα εργοτάξια της Ευρώπης σημειώνονται 820.000 ατυχήματα το χρόνο, ενώ χάνουν τη ζωή τους πάνω από 1.200 εργαζόμενοι...

Στην έκθεση της ΔΟΕ επισημαίνεται ότι οι μικρότερες και οι μεγαλύτερες ηλικίες εργαζομένων παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά τραυματισμών και επαγγελματικών ασθενειών.

Παρά το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών, εξαιτίας εργατικών ατυχημάτων, εμφανίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, και στις αναπτυγμένες οι αριθμοί δεν είναι καθόλου καλύτεροι. Παραδείγματος χάριν, στις ΗΠΑ συμβαίνουν 6.243 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, στη Γαλλία 730, στη Γερμανία 1.107, στην Ιταλία 1.397 θανατηφόρα ατυχήματα το χρόνο.

Τέλος, στην ίδια έκθεση, αναφέρεται ότι τεράστια αύξηση των θανάτων από επαγγελματικές ασθένειες παρουσιάζεται και στον αγροτικό τομέα, όπου η εντατική χρήση των φυτοφαρμάκων και άλλων τοξικών ουσιών ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ