Κυριακή 8 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ: Στις 333.000 διαμορφώθηκαν τη βδομάδα μέχρι τις 30 Απρίλη οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, έναντι 322.000 - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων - στο αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές.

«ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ»: Κατά 2,6% αυξήθηκε σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2005 η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, έναντι αύξησης 2,1% στο τελευταίο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Η νέα αύξηση της παραγωγικότητας, αν συνυπολογιστεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας, προκύπτει κυρίως από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και τη μείωση του «κόστους εργασίας».

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΑ ΚΕΡΔΗ: Τα 2,92 δισ. ευρώ έφθασαν στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα καθαρά κέρδη της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας «Total», σημειώνοντας αύξηση κατά 50%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Η αύξηση αυτή, η οποία ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, αποδίδεται κυρίως στη σημαντική άνοδο των τιμών πετρελαίου. Ανάλογες επιδόσεις παρουσιάζουν και οι άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες φαίνεται να είναι οι μεγάλες κερδισμένες από το ράλι των τιμών του «μαύρου χρυσού».

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) παραδέχτηκε ότι επιβραδύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και ότι ανακάμπτουν οι πληθωριστικές πιέσεις. Η διοίκηση της Federal Reserve ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη νέα αύξηση των επιτοκίων. Ετσι, το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε από 2,75% σε 3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ